Ajvar dosad kuvalo 6.000 ljudi 1

U Zrenjaninu je sve juče mirisalo na pečene paprike, a razlog je jednostavan – održavalo se takmičenje u kuvanju najboljeg ajvara „Izađi mi na teglu“.

Pored 12 ekipa na Trgu slobode orila se muzika, a štandovi sa rukotvorinama i suvenirima bili su posećeni. Ovaj događaj promoviše gastronomski turizam, koji je bitan za naše podneblje, navodi u Turističkoj organizaciji Zrenjanina.

– Želeli smo da pokažemo kako naši Banaćani spremaju ajvar, a odazvalo se 12 ekipa, naveo je direktor Turističke organizacije Zrenjanina Zoran Ljubotina. Tajnu dobrog ajvara kuvari i kuvarice pažljivo čuvaju, pa iako svi koriste papriku, kod svakoga je završnica drugačija a samo jedan je pobednički pehar.

– Mi koristimo proizvode iz Banata, sa naših njiva paprika je najboljeg kvaliteta, tu je dobra volja i nas pet će pokazati kako se kuva ajvar. Punimo 12 tegli sigurno, koliko traže propozicije, a spremili smo ajvar za 20 tegli, objašnjava Smiljka Momirov iz ekipe „Komšinice“ MZ Centar. Pobednici manifestacije „Izađi mi na teglu“ plasiraće se u finale, koje će biti održano u Sokobanji. Sem toga, biće nagrađeni i „smederevcem“. Projekat „Izađi mi na teglu“ pre tri godine je pokrenulo Udruženje građana „Bašta mašta“, a takmičenja u spremanju ajvara organizuju se tokom septembra i oktobra u gradovima širom Srbije. U protekle tri godine Karavan „Izađi mi na teglu“ obišao je 60 gradova, a ajvar je kuvalo oko 6.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari