Na Beogradskoj berzi je za devet meseci ostvaren prmet od 129,5 milijardi dinara, odnosno 1,6 milijardi evra i to je realizovano kroz 240,9 hiljada transakcija. U odnosu na 2006. godinu, promet je uvećan za 28,8 milijardi dinara, ili 28,7 odsto, dok je broj transakcija porastao za 70,3 odsto.

Na Beogradskoj berzi je za devet meseci ostvaren prmet od 129,5 milijardi dinara, odnosno 1,6 milijardi evra i to je realizovano kroz 240,9 hiljada transakcija. U odnosu na 2006. godinu, promet je uvećan za 28,8 milijardi dinara, ili 28,7 odsto, dok je broj transakcija porastao za 70,3 odsto. Najveći deo prometa, čak 114,9 milijardi dinara (88 odsto ukupnog prometa) ostvaren je u trgovanju akcijama. U odnosu na prethodnu godinu, broj transakcija akcijama uvećan je za 112,2 hiljade transakcija, odnosno 96,7 odsto.
Posmatrano po metodama trgovanja, akcije koje se nalaze u metodu kontinuiranog trgovanja ostvarile su najveći promet u periodu od januara do kraja septembra. Akcijama najlikvidnijih preduzeća trgovano je u iznosu od 76,3 milijardi dinara, što predstavlja 66,4 odsto ovogodišnjeg prometa akcijama. Na drugom mestu nalaze se akcije kojima se trguje po metodu preovlađujuće cene, čiji promet iznosi 32,3 milijardi dinara, odnosno 28,1 odsto ukupnog prometa akcijama. Blok trgovanje donelo je promet od 4,5 milijardi dinara, dok je u trgovanju po metodu minimalne cene od početka januara zabeleženo 35 transakcija u kojima je ostvaren promet od 1,7 milijardi dinara, odnosno 1,5 odsto ukupnog prometa akcijama.

Indeksi uhvatili ritam

Kretanje indeksa Beogradske berze prilično je ujednačeno, tako da oba pokazatelja, i BELEXLINE i BELEX15 beleže snažan rast vrednosti u periodu do sredine aprila, zatim značajan pad koji je trajao do poslednje nedelje juna ove godine, nakon toga postepenu stabilizaciju i blagi pozitivan trend kretanja izražen u poslednjoj nedelji septembra. Posmatrano na godišnjem nivou, indeks BELEXLINE je u odnosu na početak januara zabeležio porast od 1.772,78 indeksnih poena (66,7 odsto), a indeks BELEX15 rast od 1.139,05 indeksnih poena, odnosno 67,9 odsto. Oba indeksa Berze su se, krajem septembra, nalazila na nivou pibližno jednakom vrednostima koji su beležili krajem marta odnosno početkom aprila ove godine.

Akcijama koje se nalaze na listingu A Beogradske berze – Energoprojekt holding a.d. Beograd i Tigar a.d. Pirot, trgovano je u iznosu od 7,2 milijardi dinara, a akcije Energoprojekt holdinga, sa prometom od 5,9 milijardi dinara našle su se na petom mestu po ostvarenom prometu. Poslednja septembarska cena akcija Energoprojekt holdinga, od 3.250 dinara po jednoj akciji, viša je za 132,1 odsto viša je u odnosu na početak godine, dok akcije Tigra beleže rast cene od 27,7 odsto u istom periodu, i septembar završavaju na nivou od 2.170 dinara po akciji. Kretanje cena akcija Tigra u prvih devet meseci ove godine slično je kretanju indeksa Berze, tako da su ove akcije zabeležile značajan rast cena u periodu od januara do aprila, da bi zatim došlo do nagle negativne korekcije u maju i junu, nakon čega dolazi i do usporavanja negativnog trenda u periodu od jula do kraja septembra. Sa druge strane, akcije Energoprojekt holdinga, zajedno sa ostalim akcijama na Beogradskoj berzi, zabeležile su značajan rast cene u prvom kvartalu ove godine, ali je njihov negativan trend bio izuzetno blaži nego kod ostatka tržišta, tako da je septembarska cena ovih akcija približno jednaka onoj sa kraja marta.
Od pojedinačnih emisija akcija, koje se nalaze u metodu kontinuiranog trgovanja, vredi istaći još i akcije AIK banke iz Niša, kojima je ostvaren obim prometa veći od 15,5 milijardi dinara, i koje već nekoliko meseci u nazad predstavljaju apsolutne rekordere u prometu na Berzi.
Pad cene zabeležile su samo četiri akcije kojima se trguje metodom kontinuiranog trgovanja – najviše su pale akcije novinske kuće Politika, čija je poslednja septembarska cena za 68,4 odsto niža u odnosu na prvu ovogodišnju (akcije Politike uključene su na tržište Berze u aprilu ove godine).
Kad je reč o trgovanju obveznicama Republike Srbije za devet meseci ostvaren je promet od 14,6 milijardi dinara (181,3 miliona evra), što u odnosu na 2006. godinu predstavlja rast od 9,9 odsto. Najveći dnevni obim prometa u trgovanju ovim hartijama od vrednosti, u iznosu od 16,2 miliona eur zabeležen je 18. juna, a obveznice kojima se najviše trgovalo su serije A2016 (44,6 miliona evra, dok je promet veći od 22 miliona evra ostvaren i u trgovanju serijom A2012. Sve serije obveznica RS zabeležile su skok cene na tržištu Berze, najviše je skočila vrednost obveznice A2015, čija je poslednja septembarska cena za 9,4 odsto viša u odnosu na prvu ovogodišnju.
Učešće stranih investitora u trgovanju na Beogradskoj berzi, izražava se cifrom od 39,00 odsto i to, znatno više u trgovanju akcijama, gde su ostvarili 42,15 odsto prometa, dok su u trgovanju obveznicama RS učestvovali sa 14,23 odsto. Prisustvo stranih investitora znatno je izraženije na strani kupovine akcija, (oko 50 odsto, dok na strani prodaje investitori iz drugih zemalja ostvaruju tek četvrtinu ukupnog prometa. U trgovanju obveznicama RS učešće stranih investitora poraslo je za 24,92 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a u na tržištu obveznica stranci su bili posebno aktivni u periodu od marta do juna, kada je njihovo učešće iznosilo oko 20 odsto na mesečnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari