U jučerašnjem trgovanju još jednom je potvrđena zavisnost Beogradske berze od blok transakcija, preko kojih se u poslednje vreme realizuje najveći deo prometa. Od ukupnog prometa vrednog 584,9 miliona dinara, 85 odsto otpada na dve blok transakcije u kojima je trgovano akcijama niške AIK banke (464,5 miliona dinara) i građevinskog preduzeća Montinvest iz Beograda (33,1 milion dinara).Vlasnički papiri AIK banke bili su interesantni i za kupce na kontinuiranom trgovanju, gde je njihov promet težio 26,9 miliona dinara, pa se s pravom može reći da su akcije AIK banke spasile jučerašnji trgovački dan. Zanimljivo je da, uprkos izraženoj tražnji, akcije te banke završavaju trgovanje sa minusom od 1,33 odsto. Znatno manje, ili 16,6 miliona dinara, potrošeno je na hartije od vrednosti novosadske Metals banke, dok je u kupoprodajnim transakcijama vezanim za akcije beogradskog Velefarma ostvaren promet od 4,6 miliona dinara. U društvu akcija sa većim prometom, ako se za sumu od 2,3 miliona dinara može reći da je veća, našle su se i hartije od vrednosti građevinskog preduzeća Rad iz Vrnjačke Banje i Žitopeka iz Niša. Tražnja za akcijama Rada, naročito izražena u protekla četiri dana, uticala je da njihova cena raste po stopi od 20 odsto, dostigavši istorijski nivo od 1.567 dinara. Inače, ovo po trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji od 18,4 miliona dinara malo preduzeće povećalo je u 2007. godini neto dobitak na 8,4 miliona dinara, što dovodi vrednost racio pokazatelja „povraćaj na kapital“ na visokih 40 poena, i tako čini ovo preduzeće interesantnim za investiranje.
Tako visok rast cene, od 20 odsto, zabeležile su i akcije Žitoprerade iz Novog Bečeja. Broj emisija hartija od vrednosti sa rastom i padom vrednosti ujednačen je (po 26 na jednoj i drugoj strani), pa indeksni pokazatelji Beogradske berze ostvaruju blagi oporavak. Najizraženiji napredak beleži indeks BELEX15 (0,52 odsto), dok „opšti“ BELEXLINE i „bečki“ SRX rastu po stopi od 0,4, odnosno 0,11 odsto.
Od ostalih vesti koje nam dolaze sa našeg finansijskog tržišta izdvaja se još i podatak da je na obveznice stare devizne štednje ukupno utrošeno 95.935 evra, kao i to da je berza donela dva rešenja o isključenju hartija sa organizovanog tržišta, pa se više neće trgovati akcijama PZP Niš i Mikromotora iz Beograda.