Nakon uključenja akcija preduzeća Tigar iz Pirota na Listing A Beogradske berze u aprilu ove godine, i drugo srpsko preduzeće odlučilo je da svoje akcije listira na zvaničnom listingu Berze i na taj način se više otvori javnosti, domaćim i stranim investitorima, kao i uopšte, koristima koje sa sobom može doneti tržište kapitala.

Nakon uključenja akcija preduzeća Tigar iz Pirota na Listing A Beogradske berze u aprilu ove godine, i drugo srpsko preduzeće odlučilo je da svoje akcije listira na zvaničnom listingu Berze i na taj način se više otvori javnosti, domaćim i stranim investitorima, kao i uopšte, koristima koje sa sobom može doneti tržište kapitala. Prvo trgovanje akcijama Energoprojekta na listingu A, 19. jula donelo je i porast cene ovih hartija od vrednosti, za 4,44 odsto, a poslednja cena u petak, 20. jula iznosila je 3.206 dinara po jednoj akciji, što je za 5,74 odsto više u odnosu na cenu akcija ENHL postignutu prethodne nedelje.
Istorijski posmatrano, akcije Energoprojekt holdinga iz Beograda, su među prvima uključene u trgovanje na Beogradskoj berzi, i to u maju 2001. godine. Na metod kontinuiranog trgovanja ove akcije prebačene su u oktobru 2004. godine. Najviša cena za akcije ENHL zabeležena je 17. aprila na nivou od 3.400 dinara, dok je najniža cena ovih akcija, u avgustu 2003. godine iznosila 151 dinar po jednoj akciji. Od početka 2007. godine, akcije Energoprojekta su zabeležile porast cene od 129 odsto. Takođe, akcije Energoprojekta su na 5. mestu po obimu trgovanja za pvih 6 meseci ove godine na Berzi.
Beogradskoj berzi je kompletna dokumetacija za prijem akcija Energoprojekta na berzansko tržište dostavljena 10.07.2007, a neki od podataka o ispunjavanju uslova za listing su i sledeći:
– tržišna kapitalizacija preduzeća Energoprojekt iznosi 313,2 miliona EUR
– 75,6 odsto kapitala ENHL je u vlasništvu manjinskih akcionara
– prosečna dnevna vrednost prometa akcijama Energoprojekta na Berzi iznosi 29 miliona dinara, kroz prosečno 53 transakcije
Takođe, preduzeće ENHL usvojilo je kodeks korporativnog upravljanja, a jedno je od retkih koje izveštaje o poslovanju i bitne događaje redovno dostavlja kako na srpskom, tako i na engleskom jeziku. Pored akcija Holdinga, na Beogradskoj berzi trguje se i akcijama nekih zavisnih preduzeća Energoprojekta, od kojih većina takođe beleži porast cena akcija od početka godine.
Pored ovog, svakako bitnog događaja, na Beogradskoj berzi je u prethodnoj nedelji ostvaren obim prometa od 2,7 milijardi dinara, a indeksi Berze zabeležili su porast vrednosti od 0,91 odsto za indeks BELEX15, odnosno 1,57 odsto za indeks BELEXfm. Pri tome je indeks BELEX15 pad vrednosti zabeležio u utorak i sredu, dok je indeks BELEXline pad vrednosti na dnevnom nivou zabeležio samo u sredu, 18. jula. Poslednja vrednost indeksa BELEX15 iznosila je 2.889,28 indeksnih poena, a BELEXline 4.507,83 poena.
Najtrgovanije hartije su, kao i u prethodnim nedeljama bile akcije AIK banke iz Niša, kojima je ostvaren obim prometa od preko 560 miliona dinara, dok se na drugom mestu nalaze akcije Energoprojekt holdinga, sa istrgovanih 467 miliona dinara, i, na trećem mestu, akcije Imleka iz Beograda kojima je trgovano u iznosu od 326,1 milion dinara. Najveći porast cena zabeležen je za akcije fabrike ulja Sunce iz Somobra, čija je poslednja cena za 16,47 odsto viša u odnosu na prethodnu nedelju, a porast cena od preko 10 odsto zabeležen je i za akcije građevinskog preduzeća Napred iz Beograda, Radijatora iz Zrenjanina i Veterinarskog zavoda iz Subotice. Sa druge strane, najveći pad cena, od -18,1 odsto zabeležen je za akcije farmaceutskog preduzeća Srbolek iz Beograda, a cena akcija preduzeća Ratko Mitrović a.d. Beograd zabeležila je pad vrednosti od 16 odsto na nedeljnom nivou. Od ukupno 260 istrgovanih emisija akcija u toku prethodne nedelje, 89 zabeležilo je porast cene, a 77 emisija krajem nedelje beleži nižu cenu u odnosu na početak perioda.
Strani investitori su u ukupnom nedeljnom trgovanju na Berzi učestvovali sa 45,0 odsto, i to u trgovanju akcijama sa 46,1 odsto, a u trgovanju obveznicama RS sa 16,0 odsto. Takođe, strani investitori su bili aktivniji na strani kupovine akcije, gde su ostvarili 53,2 odsto obavljenog prometa, u odnosu na prodaju, u kojoj su učestvovali sa 38,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari