Ako ste početkom prošle godine imali, recimo, 10.000 evra koje niste želeli da potrošite, na raspolaganju su vam bile šest opcija za ulaganje. Prva je da svoj novac stavite ispod dušeka i u tom slučaju biste danas na istom mestu našli tačno 10.000 evra, koji, iako netaknuti ipak, manje vrede nego u istom periodu prošle godine.

Ako ste početkom prošle godine imali, recimo, 10.000 evra koje niste želeli da potrošite, na raspolaganju su vam bile šest opcija za ulaganje. Prva je da svoj novac stavite ispod dušeka i u tom slučaju biste danas na istom mestu našli tačno 10.000 evra, koji, iako netaknuti ipak, manje vrede nego u istom periodu prošle godine. Druga opcija je da svoj novac uložite u banku na period od godinu dana, pri čemu vam je banka garantovala prinos – na evre oko šest odsto, a na dinare oko 16 odsto. I mada je i u ovom slučaju novac „zarobljen“ do utvrđenog datuma, ipak sada imate više nego da ste ga držali ispod dušeka. Treća opcija je ulaganje u štedne zapise Narodne banke Srbije koji predstavljaju najsigurniju investiciju s obzirom na to da ih izdaje i isplaćuje NBS. Ova investicija vam je garantovala prinos od oko 18 odsto, što uz kursnu razliku, koja je svim investitorima ove godine išla na ruku, donosi prinos od 28,88 odsto. Četvrta mogućnost je da isti iznos uložite, preko svog brokera, na Beogradsku berzu. Recimo da niste poznavalac kretanja cena na berzi i da ste želeli da uložite, pre svega, u hartije koje brzo možete da prodate. Grupa 15 najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi kreira indeks BELEX15. Ovaj indeks je u periodu od 9. januara do 29. decembra (prvi i poslednji radni dan Beogradske berze) prošle godine porastao čak za 59,2 odsto. Što znači da biste, ne zanemarujući promenu kursa i troškove trgovanja, zaradili tačno 5.596 evra.
Kao peta opcija je diverzifikacija portfolia ulaganjem u pet najtrgovanijih banaka na berzi. Ukoliko ste istu količinu novca uplatili u Jubmes, Univerzal, AIK, Čačansku i Agrobanku onda ste za godinu dana ostvarili prinos od 163,4 odsto. Šesta opcija je, ipak, sreća. Retko kad se ulaže u jednu akciju na berzi. A ukoliko ste to uradili, najsrećniji biste bili da ste 9. januara kupili akcije Jubmes ili Agrobanke. Interesantno je da i pored velike ponude po ceni od 19.143 dinara po akciji ni jedan investitor nije želeo da razmišlja o ulasku u Jubmes banku, dok ste za Agrobanku morali da imate brze prste za kupovinu po ceni od 12.000. Poslednjeg radnog dana na Beogradskoj berzi ste za Agrobanku mogli da dobijete 39.600 ili za 230 odsto više nego što ste uložili, dok je vrednost akcija Jubmes banke porasla za 220 odsto (jedna akcija vredela je 61.000 dinara). Poređenja radi: na razvijenim berzama retki su portfolio menadžeri koji za godinu dana „naprave“ više od 20 odsto! Zato i ne čudi veliko interesovanje stranih investitora za ulaganje na Beogradskoj berzi (oko 45 odsto učešća u ukupnom trgovanju u 2006. godini).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari