Akcije im oduzete bez pravosnažne odluke 1

MK grupa u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića završila je prinudni otkup akcija preostalih manjinskih akcionara AIK banke, čime je postala jedini vlasnik te finansijske institucije.

 Ipak, način na koji je MK izveo prinudni otkup, kao i ponašanje sudova u ovom slučaju, juče su izazvali kritike malih akcionara, koji smatraju da su im akcije uzete mimo njihove volje, po neodgovarajućoj ceni i čak postupanjem sudova mimo zakona, zbog čega ovakav prinudni otkup nazivaju „otimačinom“.

– Većinski vlasnik MK grupa je dana 25. 03. 2016. godine usvojila odluku o prinudnom otkupu akcija prešavši prag od 90 odsto svih akcija pa je u obavezi bila da ponudi prinudni otkup. Ovde ništa ne bi bilo sporno da većinski vlasnik nije ponudio najmanju od tri cene: knjigovodstvene (6.000 dinara), procenjene (nepoznate i neutvrđene) i tržišne vrednosti (1.800 dinara) iako je po zakonu bio dužan da ponudi najveću cenu – navodi se u saopštenju grupe malih akcionara AIK-a.

Ipak, zakon ne traži isplatu, u ovom slučaju knjigovodstvene cene, ali su mali akcionari ranije tvrdili da tržišna cena, utvrđena na Beogradskoj berzi, a koju je MK sada isplatio, ne odgovara stvarnoj vrednosti, jer je, kako smatraju akcionari, njom manipulisano da bi se održala na niskom nivou.

Zbog toga se grupa akcionara obratila Privrednom sudu u Beogradu, koji privremeno obustavlja otkup akcija, „kako zakon kaže do pravnosnažnosti rešenja“.

– Sudija odbija predlog za dovođenje nezavisnog veštaka koji bi stručno utvrdio fer cenu akcije, zato što sud ne poseduje stručno znanje da bi doneo ovako bitnu odluku, i u rekordnom roku rešava predmet u korist MK grupe, na šta je uložena žalba. Iako rešenje nije pravnosnažno, kako zakon nalaže, prinudni otkup je izvršen 1. jula 2016. godine po ceni od 1.800 dinara i bez ikakvog obaveštavanja manjinskih akcionara. Ovim činom je naneta šteta grupi od više od 5.500 akcionara, fizičkih i pravnih lica, domaćih i stranih investitora u ukupnom iznosu od 2,68 milijardi dinara samo na akcijama koje imaju pravo glasa – tvrde mali akcionari.

Kako dodaju, da stvar bude još gora, Centralni registar u toku otkupa menja pravilnik i dozvoljava prinudni otkup akcija nad kojim je uspostavljena zaloga, „mešajući se tako u odnose zalogoprimca i zalogodavca“.

– Kako u ovoj zemlji ne postoji nijedna institucija koja štiti investitore, skrećemo pažnju medijima da se u Srbiji van zakona i pravila vrši nacionalizacija privatne imovine, možda i gora nego 1945. godine. Ovakvi potezi će sigurno oterati veliki broj investitora sa ovog tržišta koji su zemlji u razvoju kao što je Srbija preko potrebni – zaključuju mali akcionari.
MK grupa juče nije odgovorila na molbu Danasa za komentar povodom ovog slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari