Iako su četvrtak i petak doneli promenu desetodnevnog negativnog trenda kretanja indeksa Beogradske berze, na nedeljnom nivou vrednost ovih pokazatelja ipak je u minusu. Tačnije, indeks BELEX15 beleži pad od 11,49 indeksnih poena, odnosno 0,52 odsto i u petak, 21. decembra dan završava na nivou od 2.

Iako su četvrtak i petak doneli promenu desetodnevnog negativnog trenda kretanja indeksa Beogradske berze, na nedeljnom nivou vrednost ovih pokazatelja ipak je u minusu. Tačnije, indeks BELEX15 beleži pad od 11,49 indeksnih poena, odnosno 0,52 odsto i u petak, 21. decembra dan završava na nivou od 2.192,57 indeksnih poena, dok je promena vrednosti indeksa BELEXLINE iznosila -39,08 poena, odnosno -1,06 odsto, i taj indeks završava na nivou od 3.655,85 poena. Oba indeksa su najveći uspon dostigli u ponedeljak, 17. decembra.

Liderska pozicija

Sa prometom od 515 milijardi dinara na prvom mestu po obimu trgovanja našle su se akcije AIK banke iz Niša, dok su drugu poziciju zauzele akcije preduzeća Beogradelektro iz Beograda, kojima je trgovano u iznosu od 373,7 miliona dinara. Ukupan promet na Berzi u odnosu na nedelju dana ranije uvećan je za 41,2 odsto i iznosio je 2,1 milijardu dinara, odnosno 26,7 miliona evra. U odnosu na prethodnu nedelju zabeležen je pad obima prometa obveznicama RS za oko 45 odsto, dok se u trgovanju akcijama beleži porast prometa za 51,3 odsto.

Od ukupno 263 različitih emisija akcija kojima se trgovalo u prethodnoj nedelji, samo 43 ostvarilo je porast cene, dok je pad cene zabeležilo 115 emisija. Najveću pozitivnu promena ostvarile akcije Imleka iz Beograda, koje su krajem nedelje vredele 2.649 dinara po jednoj akciji (rast od 10,38 odsto), što predstavlja i prvu pozitivnu promenu tranda s obzirom na to da ove hartije od kraja novembra beleže pad vrednosti. S druge strane, akcije preduzeća Navip iz Zemuna, beleže najveći pad cene od 13,16 odsto. Interesantno je da su akcije Navipa u periodu od početka decembra do kraja prethodne nedelje beležile značajan rast vrednosti. Pad cene od oko 10 odsto u prethodnoj nedelji zabeležile su i akcije preduzeća Agrocoop iz Novog Sada, Čačanske banke i Alfa plama iz Vranja.
Akcije preduzeća koje se nalaze na listingu A zabeležile su pad cene na nedeljnom nivou, uz jedinu dnevnu pozitivnu promenu i koju su akcije Energoprojekt holdinga i Soje proteina zabeležile u petak, 21. decembra, a akcije Tigra iz Pirota, u utorak, 18. decembra. Akcije Energoprojekt holdinga nalaze se i na četvrtom mestu po ostvarenom obimu prometa u iznosu od 138,5 miliona dinara, dok su akcije Soja proteina ostvarile promet od 39,8 miliona dinara, a akcije Tigra od 7,6 miliona dinara. Akcije koje se nalaze na listingu A su u nedeljnom trgovanju učestvovale sa 8,92 odsto ostvarenog prometa.
Strani investitori su u ukupnom trgovanju na Berzi uvećali svoje učešće u odnosu na prethodnu nedelju, i realizovali 52,7 odsto ukupnog prometa, ali sa značajnijim padom učešća u trgovanju obveznicama RS, koje je u toku posmatranog perioda iznosilo 9,61 odsto, što je za 19,24 odsto niže u odnosu na nedelju dana pre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari