Uprkos očekivanju da će rast berzanskih indeksa u petak doneti preokret u kretanju vrednosti indeksa – ponedeljak je, ipak, doneo novi pad vrednosti. Indeks BELEXLINE beleži pad od 1,4 odsto, BELEX15 pao je za 1,9 odsto, dok je SRX izgubio 2,4 odsto od svoje vrednosti. Takođe, učešće stranih investitora palo je na 18,9 odsto.

Uprkos očekivanju da će rast berzanskih indeksa u petak doneti preokret u kretanju vrednosti indeksa – ponedeljak je, ipak, doneo novi pad vrednosti. Indeks BELEXLINE beleži pad od 1,4 odsto, BELEX15 pao je za 1,9 odsto, dok je SRX izgubio 2,4 odsto od svoje vrednosti. Takođe, učešće stranih investitora palo je na 18,9 odsto. Od ukupnog prometa od oko 741,7 miliona dinara, 284,6 miliona dinara ostvareno je trgovanjem akcijama Sojaproteina. Cena akcija ove firme kretala se od 28.000 do 31.000 dinara. Do sada su investitorima najinteresantnije bile akcije AIK banke iz Niša, ali su ih pretekle akcije Sojaproteina iz Bečeja. Još jedna članica Viktorija grupe kojoj pripada i Sojaprotein, ostvarila je juče zapažen promet. Reč je o Veterinarskom zavodu iz Subotice, čijim se akcijama trgovalo u obimu od 150 miliona dinara. Akcijama AIK banke ostvaren je promet od 72,1 milion dinara, akcijama Dunav osiguranja promet od 18,1 milion dinara, dok je tražnja za hartijama od vrednosti Agrobanke smanjena, tako da je ostvaren obim trgovanja od 17,5 miliona dinara.
Maksimalni rast cene od 20 odsto zabeležen je u trgovanju akcijama PZP Valjevo (promet 1,4 miliona dinara), i preduzeća Remont, takođe iz Valjeva, čijim je akcijama ostvaren promet od 3,4 miliona dinara. Najveći gubitnici su akcionari Kredi banke iz Kragujevca čije su akcije izgubile na vrednosti 10,5 odsto. Obim promet akcijama ove banke dostigao je 2,3 miliona dinara. Veći pad cena zabeležile su i akcije Agrokopa – pad od 8,1 odsto.
Promet obveznicama iznosio je 752.421 evra. Serija A2010K privukla je najviše pažnje o čemu svadoči i obim prometa od 517.672 evra, a godišnji prinos na ovu seriju obveznica je 5,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari