Vest da su sva tri indeksa Beogradske berze ponovo završila u minusu više nikoga ne iznenađuje. Posle kratkotrajnog rasta s početka ovog meseca, sada je peti dan zaredom kako njihova vrednost nastavlja da pada. Tako je opšti indeks BELEXLINE zabeležio pad od 0,42 odsto, vrednost BELEX15 niža je za 0,77 odsto, a indeksa SRX za 0,51 odsto.

Vest da su sva tri indeksa Beogradske berze ponovo završila u minusu više nikoga ne iznenađuje. Posle kratkotrajnog rasta s početka ovog meseca, sada je peti dan zaredom kako njihova vrednost nastavlja da pada. Tako je opšti indeks BELEXLINE zabeležio pad od 0,42 odsto, vrednost BELEX15 niža je za 0,77 odsto, a indeksa SRX za 0,51 odsto. U prvih sat vremena jučerašnjeg trgovanja izgledalo je da će obim prometa biti rekordno nizak, ali je pred kraj trgovanje intenzivirano, pa je ukupan promet zaključen na prosečnih 263,7 miliona dinara. Učešće stranih investitora bilo je na nivou od 35,67 odsto, dok je njihov udeo u trgovini obveznicama Republike Srbije „težio“ samo 4,5 odsto. Doduše, za obveznice juče nije vladalo veće interesovanje, pa je njihov promet pao na 83.897 evra. Najveća pažnja poklonjena je seriji A2010K (46.043 evra).
Dominantno učešće u ukupnom prometu ostvarile su akcije niške AIK banke, kojima je trgovano za 85,5 miliona dinara, a koje su i pored visoke tražnje izgubile na ceni 1,88 odsto. Od pet emisija akcija kojima se najviše trgovalo, kod četiri je zabeležen dalji pad cene, uprkos većim otrgovanim sumama. To se vidi i kroz transakcije vezane za akcije Agrobanke, čiji je promet iznosio 45,8 miliona dinara, uz pad cene od 2,25 odsto. Najgore su prošli akcionari novosadskog Vetproma, čije su akcije izgubile na vrednosti 15,25 odsto (vrednost trgovanja iznosila je 31,7 miliona dinara). Akcijama Energoprojekta trgovalo se za 10,4 miliona dinara, a Univerzal banke za 7,8 miliona dinara, čije su akcije poskupele za 2,94 odsto.
Trgovački dan u plusu juče je završilo 28 emisija akcija, dok je značajniji rast, od deset odsto zabeležen jedino kod akcija Vino Župe iz Aleksandrovca. Beogradska berza je donela Rešenje o isključenju hartija sa organizovanog tržišta – više se neće trgovati akcijama preduzeća Grameks iz Stare Pazove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari