– Javni tender za prodaju državnog paketa akcija Beogradske industrije piva objavljen je juče, čime je Agencija za privatizaciju održala obećanje dato akcionarima Beogradske industrije piva – izjavio je za Danas Radmilo Đurić, član predsedništva Udruženja malih akcionara BIP i dodao da će prethodno zakazani protest radnika biti otkazan.

– Javni tender za prodaju državnog paketa akcija Beogradske industrije piva objavljen je juče, čime je Agencija za privatizaciju održala obećanje dato akcionarima Beogradske industrije piva – izjavio je za Danas Radmilo Đurić, član predsedništva Udruženja malih akcionara BIP i dodao da će prethodno zakazani protest radnika biti otkazan. Đurić je najavio namere akcionara da svoj paket od 25 odsto akcija ponude na berzi, jer je u međuvremenu potpisan prospekt preduzeća koji to omogućava.
U javnom pozivu Agencije za privatizaciju na prodaju je ponuđen državni paket od 51,9 odsto kapitala (4,7 miliona akcija) čija je nominalna vrednost 600 dinara. Od tog broja 28,4 odsto akcija je u vlasništvu Fonda za razvoj, 17,4 odsto pripada Akcijskom fondu, a 5,9 odsto Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja. Naknada za otkup tenderske dokumentacije je šest hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. Uslov za učešće na tenderu je da se budući vlasnik najmanje tri godine bavi proizvodnjom pića i da je ostvario poslovni prihod od 10 miliona evra u prošloj godini. Kao kupci na tenderu mogu da se pojave i finansijski investitori čija je poslovna aktiva lane bila veća od 50 miliona evra, kao i investitor koji je ostvario poslovni prihod veći od 30 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu državnog paketa akcija je 30. mart.
Podsećanja radi, akcionari i zaposleni u BIP od oktobra iščekuju da Agencija za privatizaciju raspiše tender za prodaju državnog paketa akcija, a od ponuđača se očekuje da i malim akcionarima, koji raspolažu sa oko 47 odsto kapitala, ponudi otkup akcija po istoj ceni. BIP ima oko 6,5 hiljada malih akcionara koji, od ukupno oko devet miliona emitovanih akcija, u proseku poseduju po 800 akcija. BIP je prodao deo svoje imovine (kompleks Skadarlija) kako bi izmirio poreze i doprinose i izdvojio deo sredstava za socijalni program i smanjenje broja zaposlenih (BIP je u međuvremenu napustilo 860 radnika).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari