Aktivna preduzeća duguju skoro 200 miliona evra za porez 1

Konačno Poreska uprava je nakon pisanja Danasa i intervencije poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića objavila spiskove preduzeća najvećih poreskih dužnika sa dugom većim od 20 miliona dinara.

Ono što nije objavljeno je razlog zbog koga nisu objavljivali ove spiskove poslednjih godinu i po dana iako su na to bili obavezni po zakonu.

Aktivne firme koje duguju od 20 miliona do čak dve milijarde dinara koliko duguje kompanija Borba, njih 389 duguje blizu 190 miliona evra za poreze. Da podsetimo da se radi i dalje o aktivnim preduzećima kojima nisu oduzeti PIB-ovi i koja su iz nekog razloga pošteđena stečaja. NJihovi računi su uglavnom u blokadi, a tek nekoliko ih je uputila zahtev za reprogram. Neka od preduzeća dužnika pojavljuju se već godinama na ovim spiskovima Poreske uprave i svaki put dugovi su veći, uglavnom za iznos kamate.

Iza Borbe drugi na spisku je kompanija Semp elektro i mašinskih postrojenja iz Beograda sa dugom od 1,15 milijardi dinara. Ova firma se nalazi u vlasništvu Milorada Kesića, koji je inače vlasnik još jedne firme Neometal Ing iz Novog Sada. On se takođe pojavljuje kao tehnički direktor Lola livnice.

Na listi je i firma Marka Miškovića Mera invest sa dugom od nešto preko milijardu dinara. Ovaj dug Mišković inače ne priznaje, a u međuvremenu se gomilaju kamate pošto je na kraju 2013. taj dug iznosio 878 miliona dinara.

Na četvrtom mestu je šabačka firma Magma prom sa dugom od 868 miliona dinara. Ova firma je poznata iz slučaja Univerzal banke pošto se pominje kao jedna u lancu preko kojih je Miroslav Bogićević sa Farmakomom uzimao zajmove od ove banke koja je na kraju i propala.

Na petom mestu dužnika je firma LPM termil iz Šida sa dugom od 780 miliona dinara. I ona je na spisku dužnika već neko vreme budući da im je Poreska uprava rasprodavala imovinu još 2014. godine. Takođe, predstavnici ove firme su hapšeni 2013. godine zbog sumnji da su prodavali lož ulje kao dizel i evrodizel i da su tako napravili državi štetu od sedam miliona evra. U grupi preduzeća koja su tada „pala“ nalaze se i neke firme koje se takođe vode kao najveći dužnici za porez ali među preduzećima kojima je privremeno oduzet PIB.

Na šestom mestu je firma Termol sa dugom od 692,5 miliona dinara. Do vlasnika ovog preduzeća nije lako doći jer se nalazi na kraju niza od čak sedam preduzeća koja su vlasnici jedan drugog. Zanimljivo je da su mahom sva preduzeća registrovana na istoj adresi u Vlajkovićevoj ulici broj 6a u Beogradu. Inače na toj adresi svojevremeno je Radisav Rodić osnovao Glas javnosti i Kurir. U medijima se firma Termol i firme u lancu vlasništva povezuju sa Rodićem, koji je svojevremeno važio za jednog od najvećih poreskih dužnika u Srbiji.

Na sedmom mestu je AMSS poslovni sistem, ćerka firma udruženja Automoto savez Srbije sa dugom od 539 miliona dinara.

Firma Albaco iz Žablja vuče dug još iz 2013. godine, kada je iznosio 426 miliona dinara i koji je do danas porastao na 529 miliona dinara.

Među dužnicima je još jedna firma koja pripada Miškovićima, Jugohemija Vetagra sa dugom od 136 miliona dinara. U ovu firmu je svojevremeno 2010. godine uvedena prinudna uprava nakon tužbe Milke Forcan, nekadašnje potpredsednice Delta holdinga.

Oko 140 miliona dinara za porez duguje i firma Gorana Perčevića Koteks. I kompanija Rudnap Vojina Lazarevića je na ovom spisku sa dugom od 21 miliona dinara.

Skoro četiri miliona evra duguje akcionarsko društvo Navip, čiji je nekada značajan akcionar bio i Predrag Ranković Peconi.

Među većim dužnicima je i društvo Granit peščar LJig sa 439 miliona dinara duga, a najveći akcionari te firme, preduzeće Inkop je prema pisanju medija povezano sa Zvonkom Veselinovićem.

Na spisku dužnika su i brojni sportski klubovi poput OFK Beograda, FK Jagodine, FK Borca iz Čačka, FK Smedereva, FK Obilića. Košarkaški klub Partizan je na spisku dužnika sa 95 miliona dinara duga koji je pokriven bankarskom garancijom.

Inače najveći deo poreskog duga se odnosi na firme u stečaju i to pre svega one čiji se stečajni postupci već više od decenije razvlače sa veoma malom verovatnoćom naplate poreza.

Imena najvećih dužnika sa ove liste predstavljaju spisak najvećih društvenih privrednih giganata sa kraja osamdesetih i tokom devedesetih godina prošlog veka. Spisak predvode likvidirane državne banke, a pre svega Beobanka sa 32,3 milijarde dinara, Investbanka 24 milijarde, a Beogradska 17,5 milijardi dinara. Tu je i Astra banka Bogoljuba Karića sa dugom od 21 milijarde dinara.

Ovaj spisak dužnika čiji dugovi verovatno nikada neće biti naplaćeni i čiji gro čine kamate krase i Sartid u stečaju, IMK, IMT, Želvoz, Bim Slavija, Magnohrom…

Među njima je i nekoliko velikih privatnih firmi koje su završile u stečaju sa ogromnim dugom prema državi. Pre svega to je Farmakom koncern Miroslava Bogićevića, koji duguje 1,9 milijardi dinara, kao i njegova preduzeća Mlekara Šabac sa dugom od 825 miliona dinara i rudnici Zajača i Lece sa zbirnim dugom od 1,5 milijardu dinara.

Poreznici će pokušati da naplate nešto i od Beohemije u stečaju koja duguje 580 miliona dinara i Zekstre Dragana Đurića, koji duguje 480 miliona dinara.

Na spisku koji obuhvata dužnike kojima je privremeno oduzet PIB uglavnom se nalaze firme koje su učestvovale u poreskim prekršajima i kriminalu. Na vrhu liste je firme „Lane M Derm“ čiji je vlasnik 2012. godine uhapšen za utaju poreza i da su oštetili državu neplaćanjem PDV-a za milijardu dinara. Na kraju prošle godine poreski dug je dostigao 2,3 milijarde dinara.

Sledeći na listi je firma Ekobras metal čiji je direktor 2012. osumnjičen za utaju poreza i pranje para prilikom otkupa sekundarnih sirovina. NJihov dug je iznosio 995 miliona dinara. U istoj akciji je uhapšen i direktor firme Kongabris, čiji dug sada iznosi 602,8 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari