Aktoru prete sankcije, ne zna se koje 1Foto: FoNet Ljiljana Stojanović

Nadležni u Srbiji su veoma nezadovoljni zbog kašnjenja radova grčke firme Aktor na Koridoru 10, ne žele da joj daju dodatne rokove za završetak posla ali, bar zasad, ne planiraju ni da kažu sa kakvim će sankcijama biti suočeni Grci u slučaju da radove ne okončaju u roku.

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izjavila je juče da je to ministarstvo zauzelo stav posle izveštaja Radne grupe i Nadzorne komisije o kašnjenju radova i prosledilo ga javnom preduzeću Koridori Srbije.

– Potpisnik ugovora sa Aktorom je kompanija Koridori Srbije koja je nadležna za njihovu realizaciju. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je definisalo stav i čeka odgovor – rekla je Mihajlović. S obzirom da ministarka nije iznela kakav je stav zauzeo njen resor po tom pitanju pokušali smo da dobijemo odgovor na tu temu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture međutim do zaključenja ovog izdanja to nam nije pošlo za rukom. Ministarka je najavila i da će firmama koje kasne s radovima i ne povlače na vreme ugovorene kredite biti ukinute subvencije.

– Kompanije koje se finansiraju stranim kreditima dužne su da svakog 20. u mesecu podnose izveštaje o radovima i povučenim kreditima – rekla je Mihajlović. Ona je dodala da je činjenica da je Aktor imao problema i da je vlasnik te firme ponudio raznorazne dodatne garancije.

– Mi nismo bili zadovoljni načinom rada na određenim deonicama, jer mora da bude više ljudi i mora da se oseti da se na tim deonicama radi – izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, normalno je da se dešavaju problemi, ali da sada od Koridora očekuje da povuku određene poteze.

– Očekujem da nas tačno izveste šta rade za koju deonicu, šta to znači za rokove i koje garancije imaju i kakav je uopšte predlog da se problem reši – rekla je ona. Zorana Mihajlović je dodala da će za kompanije koje za jednu godinu naprave tri puta prekršaj u povlačenju kredita tražiti razrešenje direktora. Srbija je, kako je istakla ministarka, ugovorila kredite s Kinom i Rusijom ukupne vrednosti 2,44 milijarde evra, od čega je za saobraćajnu infrastrukturu namenjeno 1,44 milijarde evra.

U informativnoj službi Koridora Srbije nam je rečeno da ne samo Aktor već i sve druge firme sa kojima su potpisani ugovori moraju striktno da se pridržavaju rokova.

– Svaka firma sa kojom smo potpisali ugovor pa tako i Aktor će snositi sankcije u slučaju da preuzeti posao ne obavi na vreme. To je naš zvaničan stav i sve što u ovom trenutku možemo da kažemo – kažu za Danas u Koridorima Srbije. Na naše pitanje da li će u slučaju da ne ispoštuje dogovoreno sa Aktorom biti raskinut ugovor u informativnoj službi Koridora Srbije nisu mogli da nam odgovore rekavši da bi to „morali da provere sa pravnom službom“ tog preduzeća.

Inače, grčka kompanija Aktor tražila je produžetak rokova za sve četiri deonice na Koridoru 10 po pola godine. Rokovi za završetak radova na Koridoru 10 na trasama koje gradi ta grčka kompanija su kraj ove godine i prvo tromesečje naredne. Aktor radi na deonicama Bancarevo – Crvena reka, Crvena reka – Čiflik, Staničenje – Pirot, dužine 48 kilometara i na obilaznici oko Dimitrovgrada.

Izgradnja deonica Surčin – Obrenovac od 1. marta

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je juče da 1. marta počinje gradnja deonice autoputa Surčin – Obrenovac na Koridoru 11, koja bi trebalo da bude gotova novembra 2019. i da će ove godine biti završen autoput od Obrenovca do Preljine. Kako je istakla, spremna je projektna dokumentacija i završena eksproprijacija u zoni mosta, a da će se dozvole za gradnju na toj deonici izdavati fazno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari