Mijačić: Gazivode su strateški resurs 1Foto: Vikipedija/Bobik

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini i u Srbiji saopštile su na svojim tviter nalozima da su danas podnele izveštaj američkog Odeljenja za energetiku o upravljanju vodama jezera Gazivode vladama Kosova i Srbije, ispunjavajući jednu od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma.

Studija o korišćenju vodenih resursa jezera Gazivode koju je danas objavilo Ministarstvo energetijen SAD urađena je na osnovu odredbi Sporazuma potpisanog u Vašingtonu u septembru 2020, potvrdio je za Danas Online Dragiša Mijačić.

Kako direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) i rukovodeći u Nacionalanom konventu za Poglavje 35 kaže: „Ovaj dokument je ukazao na važnost jezera Gazivode kao strateškog resursa za Kosovo.“

Studija je potvrdila podatak koji je Svetska banka ranije iznela u svojoj analizi, a to je da jedna trećina vodosnabdevanja na Kosovu i 97 odsto proizvodnje električne energije direktno zavisi od akumulacije Gazivode, kaže on.

„Pored toga, u studiji se navodi problem nedostatka instrumenata za regulaciju prekograničnog vodotoka reke Ibar, kao i problem neefikasnosti sistema za kontrolu i korišćenje priliva i odliva vode iz jezera Gazivode“, objašnjava za portal Dans Onnline Mijačić.

Naš sagovornik upozorava da se studija nije bavila nekim ključnim pitanjima vezanim za ovaj problem, a to je pre svega pitanje vlasništva imovine nad hidro-sistemom Ibar-Lepenac, kao ni pitanjem upravljanja nad postrojenjima na jezeru Gazivode.

„Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, niti Srbija priznaje legitimitet Vlade u Prištini, otuda ponuđena rešenja vezana za regulaciju vodotoka reke Ibar više su data na nivou akademske diskusije nego na nivou praktične politike. Uloga Crne Gore u regulaciji vodotoka ove reke nije prepoznata u Studiji“, upozorava Mijačić.

U tački 7 sporazuma, koji su u Beloj kući prošlog septembra odvojeno potpisali srpski predsednik Aleksandar Vučić i tadašnji premijer Kosova Avdulah Hoti, navodi se da će obe strane sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode, kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom, prenosi Kosovo onlajn.

Preporuke koje je dalo Odeljenje za energetiku SAD odnose se na nadogradnju vodne infrastrukture, formiranje komisije za reku Ibar koja bi podržala diskusiju dveju strana o mogućnostima upravljanja vodnim resursima, primenu Sistema za merenje, praćenje i kontrolu (SCADA) sistema Gazivoda, kao i na poboljšanje predvidljivosti vodosnabdevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari