Microsoft 'Startup' project fenefits global firmsFoto: EPA-EFE/ DAVID CHANG

Na osnovu podataka Narodne banke Srbije neto ulaganja američkih rezidenata u Srbiju u poslednjih deset godina (od 2010. do 2019. godine) iznosio je je preko pola milijarde evra, ili preciznije 507,5 miliona evra.

Na osnovu ove statistike Sjedinjene Američke Države su na 15. mestu među zemljama investitorima u Srbiju. Ovome treba dodati i 79,1 miliona evra investicija u 2020. godini, kao i 23,8 miliona u prvom tromesečju 2021. godine, čime se zvaničan iznos investicija penje na preko 600 miliona evra.

Međutim, ovo su podaci o ulaganjima prema mestu gde je kompanija koja ulaže registrovana. U praksi, američke kompanije često investiraju preko svojih filijala u drugim zemljama sa povoljnim poreskim tretmanom, a tu prednjači Holandija. Otuda, se javlja nesklad između zvaničnih iznosa investicija i procene Ambasade SAD da su američke kompanije uložile preko četiri milijarde evra u Srbiju i da zapošljavaju više od 22.000 ljudi.

Najveća američka ulaganja kod nas, odnose se na kompanije Filip Moris (Philip Morris), Pepsi Co, Koka-Kola (Coca Cola), Bol korporejšn (Ball Corporation), Kuper tajr (Cooper Tire) i Majkrosoft (Microsoft).

Prema analizi Privredne komore Srbije, poslednjih nekoliko godina obeležio je dolazak novih američkih investitora kako u uslužni tako i u proizvodni sektor uprkos negativnom uticaju krize na obim investicija u regionu, a i šire. Svoje kapacitete u Srbiji uspostavile su proizvodne i uslužne kompanije Cooper Tires, Johnsons Controls, Sharps Terminator, NCR, Sitel, VelaTel Global Communications, dok su recimo IT kompanije Oracle i EMS proširile svoje kapacitete u Srbiji. Treba napomenuti i da u našoj državi takođe posluju E-bay i Paypal.

Američke kompanije zapošljavaju 22.000 ljudi u Srbiji 1Američke kompanije su ušle na naše tržište i globalnim akvizicijama poput American Molson Coor, American Watson Pharmaceuticals ili Eaton. U aprilu 2019. godine, NCR kompanija je započela izgradnju sopstvenog regionalnog centra na 30.000 metara kvadratnih na Novom Beogradu u vrednosti od 90 miliona dolara, a kampus bi trebalo da počne sa radom ove godine. NCR danas u Srbiji zapošljava 3.100 ljudi, sa planom da do kraja ove godine ima preko 3.600, a dok se sagradi kampus verovatno i 4.200 ljudi.

Američke kompanije počele su da se pojavljuju i infrastrukturnim projektima nakon što je septembra 2018. godine potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti infrastrukture, između Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Kajla Skota, tadašnjeg ambasadora SAD u Srbiji. U skladu sa ovim memorandumom, decembra 2019. godine potpisan je i komercijalni ugovor između Vlade RS i konzorcijuma „Behtel-Enka“ (SAD-Turska), za izgradnju koridora dužine 112 kilometara, na deonici Pojate-Preljina.

Prema analizi Privredne komore zasnovane na podacima Razvojne agencije Srbije dajemo najveće investicije SAD kompanija u Srbiji do sada.

Treba reći i da zbog nepostojanja zakonske regulative o izveštavanju kompanija o visini investicije podaci kojima raspolažu državne institucije mogu se uzeti samo kao indikativne vrednosti.

Kao najveća američka investicija do sad uzima se svojevremeno preuzimanje SBB-Telemach grupe od strane investicionog fonda KKR koje se procenjuje na oko milijardu evra.

Sledi je kupovina Duvanske industrije Niš od strane Filipa Morisa koja zajedno sa kasnijim ulaganjima dostiže investiciju od 733 miliona evra.

Apatinska pivara je postala 2012. deo Molson Coors grupacije nakon što je ova grupa preuzela StarBev grupaciju. Vrednost investicije u Apatinsku pivaru procenjuje se na oko 487 miliona evra. PepsiCo je platio fabriku čipsa Marbo produkt 200 miliona evra što smešta ovu investiciju na četvrto mesto. Na petom mestu je ulaganje Koka kole u kapacitet u okolini Beograda u koji je uloženo 150 miliona evra.

Dugo je najveća grinfild investicija u Srbiji bila fabrika limenki Bol pekedžing u koju je uloženo 100 miliona evra. Na listi najvećih investicija nalaze se i hoteli Hilton i Radison blu. Zatim fabrika automobilskih guma Kuper tajers koja je koštala 50 miliona evra, pa Majkrosoft za koji ne postoje informacije o visini investicije. Tu su i dve investicije u prehrambenu industriju Altek (Alltech) u Senti i Van Drunen Farms u Banatskom Karađorđevu, u vrednosti od 49 i 41 milion evra, respektivno. Na listi su i fabrike iz autoindustrije Lir (Lear), DŽonson kontrols, DŽonson automotiv i Kuper standard.

* Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta „Ekonomska saradnja Srbije i SAD“. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari