Aneksom do više kruzera 1Foto: Turistička organizacija Majdanpek

Izgradnja Hidroelektrane „Đerdap 1“ i formiranje đerdapske akumulacije uslovilo je relokaciju šest naselja, u nekoliko opština.

U opštini Majdanpek pod vodom novog jezera našla su se tri: Golubinje, Donji Milanovac i Mosna, koja su preseljena na nove lokacije. Relokacija naselja nametnula je redovno investiranje u zaštitu priobalja, egzistenciju građana, infrastrukturu i objekte kao obavezu PD „Hidroelektrane Đerdap“ doo Kladovo koja je u svojstvu korisnika eksproprijacije i investitora izgradnje HEPS „Đerdap 1“ relocirala više naselja na teritoriji majdanpečke opštine.

Između opštine Majdanpek i „HE Đerdap“ zaključeni su ugovori 1967. i 1972. godine kojima su utvrđene obaveze HE „Đerdap“, kao i sporazum 2009. godine, čije odredbe nisu u potpunosti realizovane. Nedavno su predsednik opštine Majdanpek, ali i predsednici Saveta mesnih zajednica Donji Milanovac, Mosna i Golubinje sa predstavnicima HE „Đerdap“ potpisali aneks sporazuma u cilju konačnog regulisanja međusobnih odnosa, prava i obaveza.

Tako su obaveze HE „Đerdap“ obezbeđenje izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog pristaništa u Donjem Milanovcu, kao i da obezbedi izgradnju dela pristaništa u akvatoriji, odnosno nabavka pontona sa potrebnim instalacijama i objektima za vezu sa obalom. Zatim, obaveza HE je nadogradnja postojeće administrativne zgrade u Donjem Milanovcu i obezbeđenje projektno-tehničke dokumentacije i izgradnja sabirne saobraćajnice u „zoni K3“ u Donjem Milanovcu. Ovim aneksom definisana je takođe i obaveza „Đerdapa“ koja se odnosi na obezbeđenje izrade projektno-tehničke dokumentacije i izvođenje radova na kanalizacionoj mreži u naselju Mosna i izgradnja kanalizacione mreže u naselje Golubinje.

– Zahvaljujući potpisivanju ovog aneksa višegodišnji problemi, kao što je to kanalizaciona mreža u naseljima Mosna i Golubinje, biće rešeni. Novo pristanište omogućiće dalji razvoj nautičkog turizma, što je za nas kao opštinu kojoj je jedan od pravaca razvoja turizam veoma bitno. Takođe, obezbeđuju se i uslovi za dalji razvoj ovih lokalnih zajednica, kaže za Danas predsednik opštine Majdanpek Dejan Vagner.

U ovogodišnjoj nautičkoj sezoni koja je u Donjem Milanovcu trajala od 10. aprila do 1. novembra evidentirano je 118 pristajanja inostranih turističkih kruzera i domaćih brodova sa 18,5 hiljada putnika i članova posade.

– Novo, pontonsko pristanište je za nas veoma bitno jer je kapacitet postojećeg pristaništa za saobraćaj koji trenutno imamo i u međunarodnom i u domaćem saobraćaju mali. Zajedno sa HE „Đerdap“ doći ćemo do novog pristaništa koje bi trebalo da ispuni određene uslove i omogući nam da primimo veći broj kruzera, smatra predsednik Saveta MZ Donji Milanovac Saša Librić.

Opština Majdanpek ima obavezu da za potrebe izgradnje pristaništa obezbedi sve potrebne uslove, saglasnosti i dozvole za izgradnju i postavljanje, kao i rekonstrukciju i po potrebi izgradnju svih potrebnih instalacija i objekata na obali, uređenje terena i obale. Obezbeđenje projektno-tehničke dokumentacije, sve potrebne saglasnosti i dozvole za potrebe adaptacije, nadogradnje i opremanja administrativne zgrade u Donjem Milanovcu takođe su obaveze lokalne samouprave, kao i sve neophodne dozvole, odobrenja, zemljište i nesmetan pristup izvođaču radova za izgradnju kanalizacione mreže u Mosni i Golubinju.

Rok za realizaciju četiri godine

– Odredbe ovog aneksa biće realizovane u naredne tri, odnosno četiri godine u zavisnosti o kom delu se radi. Za nas je važno da znamo da su pojedine odredbe već u realizaciji kao na primer izrada projektne dokumentacije za adaptaciju postojeće administrativne zgrade u Donjem Milanovcu koja je pri kraju, kao i da su počeli pregovori sa projektantskom kućom za izradu idejnog rešenja pontonskog pristaništa, kaže zamenik predsednika opštine Majdanpek Srećko Nikolić.

Saglasnosti i dozvole

Obaveza opštine Majdanpek je i da realizuje sve potrebne saglasnosti i dozvole, uključujući i građevinsku, za potrebe izgradnje sabirne saobraćajnice u „zoni K3“, kao i rešavanje svih spornih imovinsko-pravnih pitanja za proširenje gradskog groblja u Donjem Milanovcu, kao i da nakon izgradnje objekata organizuje primopredaju i preuzme ih na dalje održavanje.

Majdanpek Danas – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Majdanpek

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari