Antić: EPS i Srbijagas nisu gubitaši 1Foto:FoNet Nenad Đorđević (arhiva)

Ministar rudarstava i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da preduzeća u energetskom sektoru nisu gubitaši, jer su sva četiri – Elektroprivreda Srbije (EPS), Elektromreža Srbije (EMS), Transnafta i Srbijagas – u 2015. i 2016. godini poslovala pozitivno.

Antić je u Skupštini Srbije, odgovarajući poslanicima tokom rasprave o dva nova zajma EPS I EMS, izjavio da uvođenje u red javnih preduzeća preduzeća daje rezultata i da su sva četiri u njegovom resoru u prošle dve godine poslovala pozitivno.

Antić je naveo da će EPS, EMS i Transnafta deo svoje dobiti uplatiti u budžet, a da će Srbijagas deo svoje dobiti iskoristiti za vraćanje starih dugova.

On je napomenuo da se iz situacije kada su iz budžeta Srbije građani plaćali dugove javnih preduzeća, u poslednje dve godine Srbijagas učestvuje u vraćanju tih starih kreditnih linija.
Odgovarajući na kritike poslanika o padu proizvodnje EPS, on je odgovorio da je u celom prvom kvartalu 2017. Proizvodnja struje smanjena za 14 odsto u odnosu na isti period 2016. godine, kada je, kako je naglasio, proizvodnja bila najveća ikada.

Govoreći o dugovanjima javnih preduzeća EPS, Antić je rekao da od kako je Hestil preuzeo Železaru, smederevska fabrika svoje obaveze redovno izmiruje.

Ostao je stari dug koji je ostao nepokriven, rekao je Antić, navodeći da novi vlasnik nije preuzeo stara dugovanja. Železnice Srbije plaćaju tekuće obaveze i smanjuj dugovanja, tu takođe nemamo nikakav problem, rekao je on.

Poslanik Pokreta Dosta je bilo (DJB) Dušan Pavlović rekao je Antiću da raspolaže podacima iz finansijskog izveštaja z 2015. godine i da EPS ima 250 milijardi dinara duga.  Dajete garancije preduzeću koje je već u milijardi evra duga, rekao je on.

Lepo je što premijer i vi ukazujete da je poslovanje javnih peduzeća loše, ali nikako da uradite da bude bolje. Postavljate direktore bez kvalifikacija, držite ih u v.d statusu, a mi treba da vam verujemo da će novac koji sad ide u EPS biti adekvatno potrošen, rekao je Pavlović. Ne znamo tačno na šta će ovaj novac da ode u smislu modernizacije EPS, dodao je.

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao da je projekat otpepeljavanja, za koji se daju državne garancije za kredit, nužan i da će se finansirati iz kvalitetnog izvora, kao što je KFW Nemačka razvojna banka.

Pretpostavljam da su profesionalci koji su predložili projekat to uradili kako valja, rekao je on i predočio: „Imamo dve mogućnosti – da prihvatimo i ne prihvatimo“. Prema njegovim rečima, EPS „možda ima hiljadu problema“, ali je naparavljen plan restrukturiranja. Oni su napravili plan unapređenja menadžmenta, kao i plan da se smanje gubitci koji su išli do 16, 17 odsto a napravili su i plan povećanja naplate, rekao je Vujović.

Siguran sam da je rizik davanja ove garancije jako mali. EPS ne pravi takve greške i sve plaća. EPS ponekad može da kupi skupe automobile, ali ne prpušta da refinansira obaveze, zaključio je Vujović. Stvarni rizik po budžet je ovde jako mali, dodao je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari