Antić: Izgradnja gasovoda 'Turski tok' kroz Srbiju do kraja godine, po planu 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Sve države koje na trasi budućeg magistralnog gasovoda „Turski tok“, ga grade u skladu sa planiranim, a radovi kroz Srbiju, do granice s Mađarskom biće završena do kraja ove godine, izjavio je danas ministar rudarastava i energetike Srbije Aleksandar Antić.

„I Bugarska će završiti nedostajući deo infrastrukture do kraja godine. Kompanija Gastrans koja razvija taj projekat u Srbiji, svoje deonice od Zaječara do Horgoša završiće oko 18. decembra“, kazao je Antić novinarima na sastanku „Energetska bezbednost u regionu“.

Sastak je organizovala „Adria medija grupa“ uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i Privredne komore Srbije.
Antić ne očekuje „bilo kalko iznenađenje“ u vezi sa izgradnjom gasovoda i po njegovom mišljenju ne postoji rizik u vezi sa tim.

„Ovo je komercijalni projekat koji razvijaju kompanije koje u njemu učestvuju, baziran na obavezujućim zakupima kapaciteta i u Bugarskoj i u Srbiji“, precizirao je on.

Ministar je kao da ne očekuje nikakva iznenađenja ni u stavu EU o izgradnji tog gasovoda.

„Kompanija Gastrans je od Agencije za energetiku Srbije, kao nezavisnog regulatornog tela, tražila i dobila odobrenje za izuzeće od određenih odredbi Trećeg energetskog paketa (EU), u skladu sa Zakonom o energetici Srbije, koji je usklađen sa evropskim zakonodavstvom“, objasnio je Antić.

Agencija je taj akt o izuzeću uputila na mišljenje Sekretarijatu Energetske zajednice i ono je „u suštini pozitivno sa određenim uslovima kada je u pitanju ispunjavanje tih uslova“, rekao je ministar.

Antić je naveo da je deo tih uslova ispunjen samim aktom o izuzeću, u toku je procdura o nekim od dodatnih uslova, poput razdvajanja energetskih delatnosti Srbijagasa.

„Vodi se konstruktivan dijalog sa Sekretarijatom Energetske zajednice i verujem da će se do kraja ovog procesa iznaći zajedničko izbalansirano rešenje koje će biti na zadovoljstvo svih učesnika“, rekao je ministar.

Ministarka ekergetike Bugarske Temenuška Petkova istakla je da je gasovod važan deo energetske strategije njene zemlje i da se sve radi u skladu s propisima EU.

Navela je da je rok za završetak izgradnje poznat, 1. januar 2020. godine, a Bugrska već gradi 11 kilometara gasovoda od granice s Turskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari