Antić: Nema alternative za ruski gas 1Foto_SERGEY_DOLZHENKO_epa

Ministar eneregetike Aleksandar Antić rekao je RTS da se sa Rusijom i kompanijom
„Gasprom“ razgovara o novim gasnim kapacitetima i ističe da ovaj region ne može da traži ozbiljne alternative koje bi isključile ruski gas.

On je za mart najavio investicionu odluku „Gasproma“ o proširenju gasnog skladišta Banatski dvor.

Antić je u Dnevniku RTS, rekao da današnji razgovor predsednika Aleksandra Vučića sa čelnikom „Gasproma“ predstavlja razgovore za budućnost.

„Mi smo se danas bavili budućnošću. Imali smo razgovore koji su od suštinskog uticaja za budućnost i bolji život u Srbiji“, rekao je Aleksandar Antić i dodao da je to pre svega bila priprema posete Vučića Moskvi i susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Razgovaralo se o snabdevanju gasa, kaže Antić i ističe da se u Srbiji u proteklih nekoliko godina, usled povećane ekonomske aktivnosti, dramatično povećala potrošnja gasa.

„Potrošnja je 2012. bila 1,2 milijarde metara kubnih gasa, ove godine će biti preko dve milijarde. To nameće potrebu da razgovaramo o novim kapacitetima, o novim gasno-transportnim sistemima, o tome će se pre svega razgovarati u Moskvi“.

“ Ali ukoliko se bude razvijao krak koji je nastavak Turskog toka kroz Bugarsku prema centralnoj Evropi, Srbija je bez ikakve dileme spremna da bude deo tog projekta i spremna je da radi sa partnerima iz ‘Gasproma’ na razvoju tog projekta“, rekao je Antić.

O tome će se, kako je rekao, pre svega, razgovarati 19. decembra u Moskvi.

Govoreći o tome da Srbiji nedostaje gas, Antić je istakao da se već dugo traga za alternativom u snabdevanju gasa.

„Objektivno, ovaj region ne može da traži ozbiljne alternative koje bi isključile ruski gas. Razvijamo,
naravno, i druge projekte – tu pre svega mislim na interkonektor sa Bugarskom, koji treba da nas dovede u kontakt sa južnim gasnim koridorom, odnosno izvorima iz Kaspijskog mora i El-en-dži terminala“, naveo je Antić.

Jedan od prioriteta je, kako je rekao, i proširenje gasnog skladišta Banatski dvor.

„Dobra vest za građane je da znaju da smo dobili čvrsto uveravanje da će ‘Gasprom’ do kraja marta doneti investicionu odluku i da se kreće u proširenje tog skladišta sa sadašnjih 450 miliona na 750 miliona u prvoj fazi, uz mogućnost dodatnog proširenja“, rekao je Antić.

Navodi da je, u energetskom sektoru, u ovom trenutku uloženo oko tri milijarde evra u različitim investicionim projektima.

„Negde otprilike blizu dve milijarde u ‘Elektroprivredi Srbije’, ostalo u ostalim energetskim kompanijama. Pre svega mislim na novu termoelektranu koju gradimo u Kostolcu, mislim na modernizaciju rafinerijske prerade u NIS…“, naveo je Antić.

Dodao je da je tu i veliki broj projekata iz obnovljivih izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari