Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Proizvodnja uglja pala je za 10 odsto, rekao je danas u u Skupštini Srbije Aleksandar Antić, ministar energetike, reagujući na optužbe Gorana Ćirića, šefa poslanićčke grupe Demokratske stranke, da je 200 miliona evra uloženo u restrukturiranje EPS-a, a da je efekat pad proizvodnje za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar je kao razloge za pad proizvodnje naveo je problem sa transportom uglja u januaru između Kolubare i Obrenovca, kada je umesto 100 tona dnevno prevoženo 50 tona, zbog potrebe odleđivanja vagona, a na pad proizvodnje uticali su meterološki i hidrometeorološki uslovi. U februaru je, kako je objasnio, proizvodnja na polju D bila smanjena zbog aktiviranog klizišta u dužini od 2,6 kilometara.

Braneći novo zaduženje Srbije za 60 miliona evra za EPS i EMS, od Nemačke razvojne banke pod povoljnim uslovima, a za modernizaciju sistema za otpepeljivanje TE „Nikola Tesla” i za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu, Antić je rekao da je ponosan što je u proteklih nekoliko godina uloženo oko 200 miliona evra za zaštitu životne sredine, kroz smanjenje praškastog zagađenja iz termoelektrrana za 93 odsto.

„Moramo da završimo denitrifikaciju i odsumpornjavanje, ali nas niko ne tera da mi gasimo termosektor. On će živeti u onoj meri u kojoj se bude prilagođavao u tehnološkom smislu. Do 2023. godine imamo vremena da prilagodimo naše termoelektrane standardima životne sredine“, rekao je Antić, dodajući da Srbiji niko iz energetske zajednice Evropske komisije ne brani da gradi nove termoelektrane. On je podsetio da u ovom trenutku gradimo Kostolac B3 i za to se koristi najbolja dostupna tehnologija koja dolazi iz EU, Kine i Rusije.

Prethodno je radikal Milorad Mirčić ukazao da Evropska unija u sklopu zaštite životne sredine nastoji da zaustavi da se u Srbiji proizvodi takozvana prljava struja kroz prljavu tehnologiju.
Dušan Vujović, ministar finansija, rekao je da rizik davanja garancija za zaduženje kod nemačke investicione banke jako mali i da je otpepeljavanje TE Nikola Tesla izuzetno dobar. I poslanici vlasti složili su se sa ministrom Vujovićem da je pozajmica za koju treba dati odobrenje korektna sa niskom kamatom i devet godina periodom otplate, najavljujući da će dati podršku za izglasavanje ove pozajmice.