Antić: Saradnja važna za regionalnu energetsku stabilnost 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, sastao se sa ministrom za nacionalni razvoj Mađarske Miklošom Šestakom, a u okviru zajedničke sednice dveju Vlada održane u Budimpešti.

Zajednička je ocena dva ministra da su odnosi na najvišem nivou i da je snažna energetska saradnja Srbije i Mađarske važna za ukupnu regionalnu energetsku stabilnost, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

– Ključni su projekti u oblasti gasa. Novi gasovodi su neophodni, a pre svega interkonekcije koje će međusobno povezati Mađarsku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, ali i izgradnja unutrašnjih gasno-transportnih sistema koji bi omogućili protok većih količina gasa iz pravca Bugarske, kroz Srbiju i Mađarsku, ka centralnoevropskim gasnim skladištima”, rekao je Antić i dodao da će dva ministarstva pažljivo pratiti sve projekte i koordinirati međusobne aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

Tokom susreta pozitivno je ocenjeno i potpisivanje Memoranduma koji može da dovede do spajanja HUPH-a  mađarske i SEEPEX-a, srpske berze električne energije, što je važan korak ka stvaranju regionalnog tržišta električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari