Antić: Srbija planira investicije od tri milijarde dolara u rudarstvo 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je Srbija lider u investicijama u rudarstvo u regionu jer u narednih nekoliko godina planira ulaganja tri milijarde dolara pre svega u modernizaciju rudnika u Boru, otvaranje rudnika „Čukaru Peki“ i rudnika „Jadar“.

On je na ministarskoj konferenciji u Torontu u Kanadi, koja se održava u okviru najvećeg rudarskog sajma na svetu PDAC, rekao da su „ključne teme u rudarstvu stvaranje uslova za održivi razvoj, a glavno pitanje odnosi se na deficitarne, odnosno kritične minerale kao što je litijum“, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Srbija ima nalazište litijuma što je velika komparativna prednost naše države, kako u regionu, tako i u svetu“, rekao je Antić.

On je u razgovoru sa ministrom rudarstva Čilea Baldom Prokurisom (Baldo Prokurica) razmenio iskustva i poslednja saznanja o savremenim rudarskim tehnologijama jer se Čile u rudarskom sektoru najbrže razvija.

Naveo je da se sastao i sa predstavnicima Svetske banke, menadžerom globalne prakse Kristoferom Šeldonom i globalnim direktorom za energetiku Ričardom Pulitijem koji su izrazili interesovanje da Srbiji pomognu u programima koji će dodatno unaprediti pre svega politike i strategije u rudarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari