Antić: "Turski tok" za sigurno snabdevanje gasom 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Srbija je započela još jednu stratešku investiciju – gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda od Bugarske do mađarske granice kojim će se dopremati gas i iz „Turskog toka“, što će joj omogućiti sigurno snabdevanje gasoma, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je za RTS danas rekao da je reč o jednom od strateški najznačajnijih projekata za budućnost i razvoj Srbije.

„Srbija kroz ovaj projektom dobija sigurno snadbevanje gasom. Srbija kroz ovaj projekat rešava sve one rizike sa kojima smo se suočavali do sada. Srbija postaje tranzitna država kada je gas u pitanju, Srbija će od toga ostvarivati prihode i Srbija kroz ovo otvara mogućnost za dalji razvoj gasa. Ovo omogućava novu klasifikaciju, nove industrijske privredne zone, dalju reindustrijalizacije zemlje“, istakao je Antić.

Naveo je da su radovi podeljeni na četiri deonice, koje će se cevima ispod reka – Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise, uklopiti u trasu gasovoda.

Prema njegovim rečima već su počele konkretne aktivnosti na realizaciji tog projekta , odnosno na izgradnji tog gasovoda.

„Prve količine cevi su počele da pristižu one su na trasi, tako da izvođači radova, među kojima je i jedan značajan broj domaćih kompanija realizuje taj projekt u skladu sa dinamikom i našim očekivanjima“, objasnio je Antić.

Ni sa finasiranjem ne očekuju probleme, 30 odsto sredstava obezbeđuju akcionari „Gastransa“ – „Srbijagas“ i „Gasprom“, ostalo je projektno finasiranje.

„Reč o jednom projektu koji je apsoplutno komercijalan, koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda i takav projekat obezbeđuje pre svega da se iz trazitnih taksi taj gasovod i ta čitava investicija otplati“, rekao je Antić.

„Promena cene struje ozbiljna računica“

Govoreći o promeni ceni struje ministar navodi je da je to deo ozbiljne računice.

„Za sada Elektroprivreda Srbije nije podnela nikakav zahtev. Ponavljam mi imamo sa Svetskom bankom aranžman. Mi sa Svetskom bankom imamo obavezu da razmtramo sve te finansijske parametre koji će garantovati finansijsku održivost EPS-a i njihove performanse da mogu da investiraju, da održavaju sistem i slično, tako da mi svake godine sa Svetskom bankom imamo matematiku na osnovu koje se analizairaju svi ti ukupni parametri“, objasnio je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari