Stvarne vlasnike u APR prijavilo 85 odsto obveznika 1Foto: www.apr.gov.rs

Agencija za privredne registre (APR) saopštila je danas da je stvarne vlasnike, zaključno sa 10. septembrom, evidentiralo ukupno 138.797 obveznika, što čini 85 odsto registrovanih subjekata.

Među njima, najviše je privrednih subjekata (87,31 odsto) ispunilo ovu zakonsku obavezu, a zatim slede ustanove (83,19 odsto), zadužbine i fondacije (82,39 odsto), dok je procentualno najmanje udruženja (77,25 odsto) koja su evidentirala svoje stvarne vlasnike.

Agencija je navela da je 4. septembra poslala notifikacije na oko 6.000 imejlova registrovanih subjekata, čije su elektronske adrese registrovane u bazama podataka APR, sa obaveštenjem za svakog pojedinačnog obveznika, koji još nije uneo podatke u Centralnu evidenciju, da treba da ispuni tu obavezu propisanu Zakonom o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

Agencija je upozorila obveznike na prekršajnu odgovornost registrovanih subjekata i njihovih odgovornih lica u slučaju da ne ispune tu zakonsku obavezu.

Centralna evidencija stvarnih vlasnika uspostavljena je u APR 31. decembra 2018, sa ciljem usaglašavanja domaćih propisa sa evropskim zakonodavstvom i unapređenja postojećeg sistema otkivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, uz postizanje višeg nivoa dostupnosti i pouzdanosti u evidentirane podatke o stvarnim vlasnicima.

Evidentiranje podataka o stvarnim vlasnicima obavlja lice ovlašćeno za zastupanje u registrovanom subjektu, koje je dužno da podatke unese elektronski u Centralnu evidenciju, najkasnije u roku od 15 dana od datuma osnivanja, ili registracije promene vlasničke strukture i članova organa, na osnovu koje ispune uslov za sticanje svojstva stvarnog vlasnika registrovanog subjekta, uz upotrebu kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis. Istovremeno sa evidentiranjem, podaci se objavljuju na internet stranici, odnosno na portalu Agencije, kako bi treća lica mogla biti upoznata sa podacima o stvarnim vlasnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari