APR: U prvoj polovini 2020. u Srbiji 3,5 odsto manje zahteva za građevinske dozvole 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

U Centralnoj evidenciji objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih i drugih dozvola u građevinarstvu Srbije u prvih šest meseci 2020. primljeno je 12.798 zahteva za izdavanje građevinske dozvole.

To je za 3,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, objavila je danas Agencija za privredne registre (APR).

Smanjenje je posledica nepovoljne zdravstvene situacije i vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, koji su prouzrokovali pad svih poslovnih aktivnosti, uključujući i građevinske, navedeno je u saopštenju.

Po Centralnoj evidenciji, u prvoj polovini godine, podneto je 45.524 zahteva za dozvole, što je na nivou broja primljenih zaheva u istom periodu prošle godine (45.413 zahteva).

U Centralnoj evidenciji objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih i drugih dozvola u građevinarstvu za osam meseci ove godine primljeno je ukupno 73.073 zahteva.

Od toga, 18.741 zahtev se odnosilo na izdavanje građevinske dozvole, a do danas je rešeno 18.473 zahteva.

U okviru nadležnosti koju ima, APR je za osam meseci izvršila kontrolu poštovanja propisanih rokova u 29.538 podnetih zahteva.

U 1.203 slučaja APR je tražila izjašnjenje o razlozima kašnjenja u rešavanju zahteva za izdavanje lokacijskih uslova, građevinskih i upotrebnih dozvola, priključenje na komunalnu i drugu infrastrukturu.

Cilj ove kontrole je praćenje rada nadležnih organa i postizanja veće efikasnosti u sprovođenju administrativnih procedura.

APR podseća da se od uspostavljanja Centralne evidencije 2016. godine i prelaska na elektronski način rada, iz godine u godinu beleži porast broja zahteva za dozvole: 2016. godine primljeno je 63.109 zahteva, a 2019. ih je bilo 114.707.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari