APR: Većina javnih preduzeća poslovala pozitivno 1Foto: FreeImages / Dennis Bos

Većina javnih preduzeća u 2015. posle decenije negativnog poslovanja, iskazala su pozitivan rezultat, tako da je od 485 sa dobitkom poslovalo 350, rekla je Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

U javnim preduzećima je prošle godine pokrenut proces štednje, smanjeni su rashodni, povećani su i iznosi naplate potraživanja iz prethodnih perioda što se iskazuje kao prihod, saopštila je Agencija.

Stamenković je, poredeći podatke iz 2015. sa godinom pre toga, rekla da je opšta karakteristika domaćih ekonomskih kretanja bilo postepeno popravljanje ukupnog poslovnog ambijenta, što se vidi iz makroekonomskih pokazatelja tako da je zabeležen rast bruto domaćeg proizvoda.

Govoreći o 2015, Stamenković je rekla da je privreda poslovala sa dobitkom i prešla u zonu profitabilnog poslovanja.

U toj godini je povećan broj zaposlenih za 21 360 što je označilo zaustavljenje šestogodišnjeg trenda smanjenja broja zaposlenih na nivou privrednih društava u Srbiji, rekla je Stamenković.

Problemi visoke zaduženosti, nelikvidnosti i kumuliranih gubitaka nisu pravaziđeni u 2015., ali su u toj godini načinjeni značajni pomaci koji ukazuju na njihova pozitivna kretanja, rekla je Stamnković o ambijetu u kojoj se poslovalo 2015.

Govoreći o kumuliranim gubicima, Stamenković je navela da oni opterećuju veliki broj privrednih društava s tim da gubici iznad visine kapitala opreterećuju jednu četvrtinu privrednih društava.

Da je profitabilnost obeležila poslovanje većeg broja privrednih društava, pokazuje to što je skoro tri petine društava poslovalo sa neto dobitkom a pozitivnom delu privrede priključilo se više od 1.300 društava u odnosu na godinu pre toga, rekla je Stamenković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari