Sudeći prema preliminarnim podacima, aprilska inflacija će biti ispod pet odsto na godišnjem nivou a bazna ispod četiri odsto – izjavio je, juče, na konferenciji za novinare guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, objašnjavajući odluku Monetarnog odbora da snizi referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto.

Sudeći prema preliminarnim podacima, aprilska inflacija će biti ispod pet odsto na godišnjem nivou a bazna ispod četiri odsto – izjavio je, juče, na konferenciji za novinare guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, objašnjavajući odluku Monetarnog odbora da snizi referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto. Referentna kamatna stopa snižena je sa 10,5 na 10 odsto, a ovako oprezno snižavanje, uprkos niskoj inflaciji objašnjava se visokim inflatornim očekivanjima, visokim rastom zarade, deficitom javnih finansija koji je prisutan od novembra prošle godine i političkom neizvesnošću zbog odlaganja formiranja vlade.

Bez dramatičnih promena

Ocenjujući kakav bi uticaj na monetarnu politiku mogli da imaju eventualni novi izbori, guverner NBS Radovan Jelašić precizirao je da to ne bi bilo dobro ali da će Narodna banka preduzeti sve da ne dođe do dramatičnih promena kada je reč o kursu i cenama. Komentarišući izjavu Božidara Đelića u vezi sa izborom novog guvernera, Jelašić je napomenuo da je delimično povređen onim što je čuo u vezi sa reizborom i monetarnom politikom koja je vođena, ali da je za njega pravo pitanje šta je alternativa takvoj politici.

– Za monetarnu politiku je od najvećeg značaja koliki će biti nivo javne potrošnje, jer nije isto da li će državni rashodi biti 500 ili 700 milijardi dinara, kao ni kako će povećani prihodi biti usmereni. Ako se nastavi sa visokim rastom plata to će podići potrošnju i uvoz, a ako veći deo prihoda bude usmeren na investicije to onda za monetarnu politiku znači drugačiji okvir u kome će delovati – kaže Jelašić.
Predstavljajući rezultate poslovanja bankarskog sektora u 2006. godini guverner je istakao da je ceo sektor iskazao dobitak od 16,5 milijardi dinara, pri čemu je 28 od 37 banaka poslovalo sa pozitivnim bilansom a devet sa negativnim. Banke su poslovnu aktivu tokom prošle godine povećale za više od 51odsto, a Jelašić procenjuje da bi i u narednom periodu, dakle do kraja godine mogao da bude nastavljen rast. Protekle godine banke su počele da plaćaju ozbiljne kamate svojim klijentima o čemu govori podatak da je na ime kamata isplaćeno 28,7 milijardi dinara ili duplo više nego 2005. godine. Isto tako prihodi banaka od kamate rasli su tri puta brže nego godinu dana ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari