"Argument" snažniji od sudskih presuda 1

Isplata otpremnina za 192 radnika Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj počela je prošle sedmice. Radnici tog brodogradilišta će tako, nakon višemjesečnog čekanja i nekoliko protestnih okupljanja, na ime otpremnine dobiti, u prosjeku, po 14.000 eura.

Prve otpremnine dobilo je tridesetak onih koji su nekada radili u tom preduzeću, dok će ostali, kako je najavljeno, novac biti isplaćen ove nedjelje. U ovom krugu, iako su to očekivali, otpremnine neće dobiti 64 penzionera Jadranskog brodogradilišta kojima se duguje po 8.000 eura. Spekuliše se da je razlog vjerovatno to što nisu rješeni slični zahtjevi bivših radnika Kombinata aluminijuma, sada penzionera, koji mjesecima protestuju u Podgorici. Podsjećanja radi, brodograditelji iz Bijele su u više navrata, u krugu brodogradilišta, organizovali protesna okupljanja jer se odugovlačilo sa isplatom otpremnina, iako je posle prodaje velikog doka jednoj firmi iz Litvanije, bilo novca.

I 250 bivših radnika Rudnika boksita u Nikšiću uspjeli su da se, posle višednevnih protestnih okupljanja, izbore za svoje pravo da im se (prije nekoliko dana) uplate sredstva za radni staž u iznosu od 463.000 eura. Riječ je o radnicima koji su prije tri godine, zbog stečaja Rudnika, otišli u penziju, ali pošto im staž za 2009. i 2010. godinu nije uplaćen dobili su privremene penzije. Da bi svoj status trajno riješili, odnosno da dobili rješenja o stalnom penzionisanju, bivši rudari protestovali su u naselju Gračanica, pored Nikšiča, u junu ove godine što je rezultiralo uplatom kojim im je povezan radni staž.

Da će protestna okupljanjima biti jači argument od zakona i sudskih presuda, tome se nadaju i bivši radnici, sada penzioneri, Kombinata aluminijuma iz Podgorice, koji od marta mjeseca protestuju kako bi dobili otpremnine. Međutim, njihova situacija je kompleksnija jer novac za njihove otpremnine treba izdvojiti iz budžeta, za razliku od rudara i brodograditelja, čija je sudbina zavisila od novog vlasnika, odnosno od prodaje imovine. Bivši radnici KAP-a se od marta (izostali su jedino u avgustu kada je parlament bio na odmoru) okupljaju ispred Skupštine Crne Gore. To čine svakog radnog dana od 8 do 16 časova, blokirajući glavnu gradsku saobraćajnicu, Bulevar svetog Petra Cetinjskog i izazivajući saobraćajni kolaps.

Nakon nastavka rada parlamenta penzioneri su nastavili sa protestima a minule sedmice su i radikalizovali protest blokiranjem saobraćajnice na magistralnom putu Podgorica-Kolašin, na Smokovcu (na ulazu u glavni grad). Intervencijom policije, umjesto višečasovne blokade kako je bilo najavljeno, penzioneri su se razišli nakon 50 minuta ali su najavili da će sa na Smokovcu ponovo okupiti ove nedjelje i da će magistralu blokirati više sati.

Sporno zakonsko rešenje

Za izmirivanje obaveza prema penzionerima Kombinata aluminijuma u Podgorici (njih 420) Zakonom o budžetu opredijeljeno je 5,49 miliona eura, pri čemu bi svaki od nekadašnjih radnika trebalo da dobije od 6.000 do 14.000 eura. Zakon o izmirivanju tih obaveza usvojen je u julu prošle godine, kao leks specijalis, a bilo je predviđeno da njegova primjena počne od marta ove godine. Vlada Crne Gore, međutim, nedavno je zaključila da je Zakon neprimjenjiv i uputila ga Skupštini na ponovno razmatranje, što parlament, za sada, odbija da učini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari