Arsić: Od Vučića sam očekivao efikasnu, a ne korumpiranu državu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekivao da napravi sistem koji ne bi bio uzorna demokratija, ali bi bar država bila efikasnija.

„Uvažavao sam Vučića na početku vladavine jer sam mislio da će uspostaviti sistem koji neće biti uzorna demokratija, ali bi bar država bila efikasnija, a korupcija svedena na minimum“, rekao je Arsić za agenciju Beta, reagujući na izjavu Vučića da je u Srbiji sada šest puta bolje nego u vreme Mirka Cvetkovića, kome je Arsić bio savetnik.

Vučić je juče na aerodromu Morava u Kraljevu na pitanje novinara da komentariše Arsićevu izjavu da Srbija u prvom kvartalu ove godine ima najmanji privredni rast od 2,5 odsto u odnosu na sve zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIE), rekao da je mislio da je Arsić pristojan čovek, iako je 2009. godine bio savetnik premijera Mirka Cvetkovića kada je privredni pad bio 3,1 odsto, a rast 1,6 odsto.

Arsić je rekao da je „posle nekoliko godina Vučićeve vladavine uspostavljen sistem u kome je suspendovana demokratija, država je manje efikasna nego ranije, a korupcija cveta“.

„Mislim da nije nepristojno koristiti statističke podatke o drugim zemljama i analizirati ih opšeprihvaćenim, naučnim metodama, ali smatram da je nepošteno da se podacima manipuliše ili da se izmišljaju, pa se, kada se postignu prosečni oni prikazuju kao najbolji“, kazao je Arsić.

Dodao je da je tvrdnja da je stanje u Srbiji šest puta bolje nego pre sedam-osam godina apsurdna čak i ako je rečeno figurativno jer u ovom periodu ništa nije poboljšano, ni bruto domaći proizvod (BDP), ni plate, ni penzije, pa ni standard gradjana.

„Niko nije povećao nivo razvoja šest puta za sedam-osam godina, to je nemoguće, ali je bilo moguće popraviti stanje za 20-30 odsto, medjutim to se nije desilo“, rekao je Arsić.

Istakao je da nije korektno porediti podatke o sadašnjim rezultatima sa podacima o rezultatima, postignutim u vreme najveće svetske ekonomske krize koja je počela 2008. godine.

„Najveći privredni pad u vreme krize 2009. godine u Srbiji je bio 2,1 odsto, dok je pad u zemljama CIE bio sedam-osam odsto, a u baltičkim zemljama pet odsto“, rekao je Arsić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari