ASNS: Radnici u Srbiji odavno zaboravili šta znači dostojanstven rad 1Foto: Miroslav Dragojević

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (SANS) objavila je danas, povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, da su radnici u Srbiji odavno zaboravili šta takav rad podrazumeva, te da analize pokazuju da jedan od šest radnika živi ispod granice siromaštva.

„U Srbiji je uspeh imati posao, naročito danas u vreme epidemije, kada veliki broj radnika ostaje bez posla. Ono što je problem je činjenica da imati posao u Srbiji ne znači da se pobeglo od siromaštva, a još manje znači garanciju dostojanstvenog rada“, navedeno je u saopštenju.

Učešće minimalne zarade u minimalnoj potrošačkoj korpi iznosi 70,19 odsto, a prosečnoj 36,59 odsto, dok „hedan od šest radnika živi ispod granice siromaštva“, saopšio je ASNS.

Pošto podizanje minimalne zarade smanjuje siromaštvo i nejednakost, podstiče ukupnu potražnju, zaposlenost i sveukupni ekonomski rast, „pregovori o visini minimalne cene rada moraju biti mnogo ozbiljniji i organizovaniji. Oni moraju biti zajednička akcija svih sindikata kojom će se obezbediti nužna snaga pritiska na Vladu i poslodavce. Svi zajedno moramo shvatiti da nema dostojanstva bez većih zarada“, navedeno je u saopštenju.

ASNS smatra da uzrok niskog nivoa zarada leži i u krizi kolektivnog pregovaranja, odnosno sve manji broj zarada se ugovara kroz kolektivni ugovor.

Zato u Srbiji svaki šesti zaposleni prima minimalnu zaradu – 400.000 ljudi, s tendencijom da se taj broj znatno poveća zbog problema s pandemijom, saopštio je taj sindikat.

Naglašeno je da se opseg delatnosti gde se isplaćuje minimalna zarada neprekidno širi u turizmu, ugostiteljstvu, hotelijerstvu, samostalnim delatnostima, transportu.

„Zato već sada možemo da tvrdimo da više od pola miliona ljudi živi od 30.000 dinara. Dostojanstveno, zar ne?“, piše u saopštenju.

Da li će tako biti i ubuduće, smagtra ASNS, „zavisi od radnika i gradjana koji moraju da shvate da se demokratija i dostojanstvo ne poklanjaju – već da se za njih bori“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “ASNS: Radnici u Srbiji odavno zaboravili šta znači dostojanstven rad”

  1. A i neki od onih sto dobro zaradjuju su izmedju robova i robota. Svako jutro i posle podne da se uslikas dok se ukucas da si dosao ili odlazis. Nisi blagovremeno uneo u aplikaciju sta si radio, odbija se od plate. Imas sluzbeni telefon i obavezan si da se javis i vikendom. A lap top umesto pca ti nije dat da bi stajao u firmi nego da je uvek uz tebe i da moras da odreagujes po pozivu.

  2. Kad život u Stradiji nije dostojanstven, nije ni posao. Mediji su još uvek glavna brana da fekalije ne isplivaju na površinu, svaki problem koji se ne objavi na tv-u i ne postoji. Deponija javnih tajni nam uređuje i kreira život. Npr; Znate ono kad primite platu na račun, neku socijalnu sumu i onda ona kovertica, koja nigde ne postoji osim u „gazdinom“ tefteru. Tu su anestezirane naše godine, naši životi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.