ASNS zahteva tromesečni moratorijum na pregovore o minimalnoj ceni rada 1Foto: Beta/Milan Obradović

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u Srbiji saopštila je danas da zahteva tromesečni moratorijum na pregovore o utvrđivanju minimalne cene rada zbog „neviđene ekonomske, socijalne i društvene krize izazvane epidemijom korone”.

„Epidemiji se u najboljem slučaju, sredinom sledeće godine, možda, nazire kraj kao i potpunoj neizvesnosti ekonomskih i društvenih kretanja i to je razlog da ASNS, kao društveno odgovorna organizacija, zahteva tromesečni moratorijum na utvrđivanje minimalne cene rada”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi se na taj način „dala šansa od sto dana novoj Vladi, videlo u kom se pravcu kreće epidemija, sagledala kretanja i posledice i omogućilo da se sistematski i sveobuhvatno, u uslovima permanentne krize, sagledaju svi njeni aspekti” .

„Tada bi se na bazi egzaktnih parametara utvrdila ravnotežna minimalne cena rada koju bi realna ekonomija mogla da isplati, ali i koja bi omogućila pristojnu zaradu i pristojan život radnicima Srbije”, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da se minimalna cena rada ne utvrđuje licitacijom i kvazi pregovorima, već egzaktno, na osnovu kriterijuma utvrđenih Zakonom o radu, i to: egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe.

Među kriterijumima su, kako se navodi, i kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade u Republici.

ASNS je podsetio učesnike socijalnog dijaloga da Srbija nema Vladu, da Vlada treba da donese svoj program, sa ekonomskim i socijalnim parametrima definisanim kroz odgovarajuće politike, između ostalog i politikom zarada i plata.

Kako se navodi „ne bi bilo korektno, a i ekonomski i socijalno potpuno bi bilo neodgovorno da se kroz nekompetentne odluke socijalnih partnera novoj Vladi i celom društvu nametne obavezujuće breme, sa velikim ekonomskim i socijalnim posledicama po ekonomiju i, pre svega, radni, ekonomski i socijalni položaj radnika”.

„Pregovorima oko utvrđivanja minimalne cene rada počela je farsa, licitacija i pogađanje pa za poslodavce, kao i uvek, nema prostora za povećanje, reprezentativni sindikati traže 37.000 dinara, povećanje od preko 25 odsto, iako znaju da to spada u sveru mašte i bajki”, ocenio je ASNS.

Istakao je da „Vlada, po običaju mudro ćuti i čeka da Predsednik donese odluku i sve po starom oprobanom receptu i vuci siti i radnici gladni”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari