Atanacković: Poslodavci kreditiraju državu, a ona kupuje džipove od 33.000 evra 1Nebojša Atanacković Foto: Medija centar Beograd

Vlada Srbije nije odgovorila na zahteve Unije poslodavaca za ublažavanje posledica pandemije među kojima je i zahtev da se porez na dodatu vrednost (PDV) plaća posle naplate i ne kreditira država koja ima para da kupuje luksuzne džipove od 33.000 evra, rekao je danas počasni predsednik tog udruženja Nebojša Atanacković.

On je za Betu rekao da se „država ne sme ponašati kao pijani milioner i usred pandemije kupovati land rovere za kontrolu nepropisnog parkiranja u Beogradu jer je značajna i mala štednja u situaciji kada privreda ima minimalne prihode“.

Unija poslodavaca je prošle nedelje zatražila još i da se smanje PDV u sektoru turizma i lokalne takse, ukine dokumentovanje neoporezivih troškova za prevoz radnika, kao i da troškove bolovanja do 30 dana snosi Republički fond za zdravstveno osiguranje i da se pojednostavi procedura za saglasnost za slanje radnika na plaćeno odsustvo više od 45 dana.

„Nedopustivo je da Grad Beograd kupi 18 najluksuznijh džipova, terenaca (Land Rover Discovery) po 33.000 evra po komadu sa pogonom na četiri točka koji se koriste za probijanje kroz šumski teren kao da je gradska vlast u strahu da se vozilo ne zaglibi na Terazijama“, rekao je Atanacković.

Dodao je da postoje dosta jeftinija vozila i sa pogonom na sva četiri točka koja mogu da obavljaju istu funkciju.

Ako Vlada ne odgovori na zahteve u dogledno vreme poslodavci će, kako je rekao obnoviti zahteve preko Socijalno-ekonomskog saveta kako bi se pomoglo privredi.

„Mnoge države u Evropi pomažu firme čiji je promet pao, a veliki broj njih i nema skoro nikakav promet i zato poslodavci, država i sindikati treba zajedno da traže najbolja rešenja za preživljavanje firmi“, rekao je Atanacković.

Istakao je da mnogi u javnom sektoru, a pri tome ne misli na zdravstvo i prosvetu „normalno žive dok drugi jako štede“.

Atanacković je rekao da Unija poslodavaca nije bila obaveštena kada je pripremala zahteve da će Vlada ponuditi „drugi“ paket pomoći privredi.

„Pomoć iz drugog paketa je trebalo ponuditi samo najugroženijima, a to se vidi po prihodima i njima je trebalo dati veću pomoć koja će duže trajati umesto što je opet svim firmama dato 60 odsto minimalne zarade za dva meseca“, rekao je Atanacković.

On je rekao da je poreze i doprinose na plate trebalo odložiti do naredne godine.

„Pre ili kasnije moraće se uzeti u zaštitu oni koji imaju veliki pad prometa i otpuštaće radnike među kojima ima velikih pojedinačnih tragedija“, rekao je Atanacković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari