Poslednji dan ovonedeljnog trgovanja na Beogradskoj berzi doneo je promet od oko 170,5 miliona dinara pri čemu dominantnu ulogu zauzimaju hartije od vrednosti banaka. Na listi prvih pet akcija (po obimu ostvarenog prometa), četiri mesta zauzimaju hartije od vrednosti banaka, pri čemu je dominantna pozicija pripala AIK banci iz Niša.

Poslednji dan ovonedeljnog trgovanja na Beogradskoj berzi doneo je promet od oko 170,5 miliona dinara pri čemu dominantnu ulogu zauzimaju hartije od vrednosti banaka. Na listi prvih pet akcija (po obimu ostvarenog prometa), četiri mesta zauzimaju hartije od vrednosti banaka, pri čemu je dominantna pozicija pripala AIK banci iz Niša. Akcijama te banke, uz pad cene od 1,35 odsto, trgovano je za 80,5 miliona dinara, što je najveći obim ostvaren u prethodnih mesec dana. Upola manje, ili 40 miliona dinara, potrošeno je na kupovinu akcija građevinskog preduzeća Planum iz Zemuna koje su juče jedine branile čast realnog sektora srpske privrede. Slede vlasničke hartije beogradske Komercijlane banke (12,8 miliona dinara), dok je na akcije novosadske Metals banke potrošeno pet miliona dinara. Međutim, i pored pojačane tražnje, akcije Komercijalne i Metals banke izgubile su na ceni 3,64, odnosno 3,5 odsto. Poslednje mesto na listi najtraženijih zauzele su akcije Univerzal banke iz Beograda za koje su investitori izdvojili 4,3 miliona dinara. Obveznicama stare devizne štednje Republike Srbije trgovano je za 50.768 evra, od toga najviše serijom koja dospeva na naplatu 2012. godine (za 31.792 evra). Ta serija će svojim vlasnicima doneti godišnji prinos od 6,98 odsto.
Povećanje broja emisija akcija koje su zabeležile rast cena (njih 20) usporio je dalji osetniji pad indeksnih pokazatelja. Indeks SRX izgubio je na vrednosti 0,68 odsto, dok su indeksi BELEXLINE i BELEX15 pali za 0,27, odnosno za 0,17 odsto. Pojedinačno najveći minus uknjižile su akcije preduzeća „Toza Marković“ iz Kikinde koje su, uz promet od 2,2 miliona dinara, zabeležile i pad vrednosti od 16,82 odsto. Strani investitori su u ukupnom prometu učestvovali sa 39,25 odsto, pri čemu su njihove aktivnosti više bile usmerene ka kupovini akcija (62,06 odsto), nego ka prodaji (18,03 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari