Da su tekući računi prava poslastica za bankare, pokazuje podatak da je u Srbiji otvoreno 5,8 miliona, a aktivno je samo 3,9 miliona računa. Banke su se prosto utrkivale u nuđenju usluga, počev od brzine otvaranja računa, do visine korišćenja dozvoljenog minusa. Omiljena maksima bila je – „Uđeš, izađeš, i gotovo“!
Ali, od 1.

Da su tekući računi prava poslastica za bankare, pokazuje podatak da je u Srbiji otvoreno 5,8 miliona, a aktivno je samo 3,9 miliona računa. Banke su se prosto utrkivale u nuđenju usluga, počev od brzine otvaranja računa, do visine korišćenja dozvoljenog minusa. Omiljena maksima bila je – „Uđeš, izađeš, i gotovo“!
Ali, od 1. jula, to više neće biti tako jednostavan poduhvat, jer dozvoljeni minus ulazi u ukupno mesečno opterećenje koje ne sme da prelazi trećinu, odnosno polovinu plate, ako je reč o stambenim kreditima. Narodna banka Srbije ostavila je šest meseci bankama da pripreme svoje klijente za obavezu da vode računa o svom ukupnom kreditnom potencijalu, koji mora da bude primeren mesečnim primanjima. Građani Srbije ubuduće će morati da troše i da se „prostiru samo onoliko koliko im je guber veliki.“

Ugovor štiti komitente

– Regulativa koja sutra stupa na snagu, ni na koji način ne obavezuje građane da se usklađuju sa njom. Ona se odnosi na banke i njihovo poslovanje, pa će one, a ne građani, raditi procenu kreditnog rizika. Pri tom, doneta regulativa ne zabranjuje bankama da daju kredite ili odobravaju prekoračenja po tekućim računima, uprkos činjenici da te obaveze prevazilaze mesečne iznose. Ali, banke će u takvim slučajevima biti u obavezi da za ta „sporna“ potraživanja rezervišu posebna sredstva – rekli su za Danas u Narodnoj banci Srbije.

Oni ističu da banke nemaju prava da traže od građana prevremenu otplatu ili vraćanje pozajmice pre ugovorenog roka i da se pri tome pozivaju na propis koji stupa na snagu 1. jula, koristeći to kao alibi.

U Sosijete ženeral banci kažu za Danas da su u potpunosti spremni za tu odluku i da su već prilagodili svoje poslovanje novim zahtevima.
– Mere NBS o uključivanju dozvoljene pozajmice u ukupne mesečne kreditne obaveze fizičkog lica, važiće za sve klijente. Međutim, poštovaćemo ugovorne obaveze, što znači da će klijenti do isteka ugovora o pozajmici moći da koriste sredstva po ranije ugovorenim uslovima. Primera radi, ako ugovor o dozvoljenoj pozajmici od 30.000 dinara ističe u martu sledeće godine, pod tim uslovima će biti i realizovan. Mi nećemo pozivati klijenta da pre roka navedenog u ugovoru smanji odobrenu pozajmicu – kaže Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Beograd.
U Komercijalnoj banci ima 650.000 otvorenih tekućih računa, a od tog broja, pravo da koristi odobreno prekoračenje ima četvrtina vlasnika, a visinu dozvoljenog minusa u toj banci određivali su na osnovu mesečnih primanja korisnika.
– Poslovnu politiku doveli smo u sklad sa novim propisima centralne monetarne kuće. Svi klijenti čija zaduženost prelazi 30, odnosno 50 odsto mesečnih primanja, biće blagovremeno obavešteni. Od strane banke dobiće savet o najprihvatljivijem rešenju, kako da do momenta isticanja već ugovorene pozajmice usklade svoju kreditnu zaduženost. Ponudićemo im više mogućih rešenja, na primer, da smanje pozajmice po tekućem računu, ukoliko klijent ne koristi maksimalni odobreni iznos, ili da smanje odobreni limit po kreditnim karticama. Moguća je i treća opcija, koja je najnepopularnija, a to je umanjenje mesečnog anuiteta po kreditu. U svakom slučaju, od predloženih rešenja, klijenti će odabrati ono koje im najviše odgovara – kaže Tanja Nedeljković, pomoćnik direktora Sektora za poslove sa stanovništvom Komercijalne banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari