U prva tri meseca ove godine na Beogradskoj berzi ostvaren je promet od 43,7 milijardi dinara, odnosno 545 miliona evra, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 165 odsto. Promet akcijama premašio je 39,5 milijardi dinara (više od 544 miliona evra), što predstavlja čak 45 odsto ukupnog godišnjeg prometa akcijama u prošloj godini – izjavila je juče na konferenciji za novinare direktor Beogradske berze Gordana Dostanić.

U prva tri meseca ove godine na Beogradskoj berzi ostvaren je promet od 43,7 milijardi dinara, odnosno 545 miliona evra, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 165 odsto. Promet akcijama premašio je 39,5 milijardi dinara (više od 544 miliona evra), što predstavlja čak 45 odsto ukupnog godišnjeg prometa akcijama u prošloj godini – izjavila je juče na konferenciji za novinare direktor Beogradske berze Gordana Dostanić. Ona je podsetila da se zaključno s 31. martom na berzi našlo više od 1.400 akcionarskih društava, ali se trgovalo akcijama samo 492 preduzeća. Prosečna dnevna vrednost prometa u trgovanju akcijama u ovoj godini bila je 670 miliona dinara, a u odnosu na 2006. godinu prosečan dnevni obim trgovanja uvećan je za oko 90 odsto. Istovremeno, zabeležen je pad prosečne veličine pojedinačne transakcije za oko 21 odsto što, kako je kazala, govori o povećanom učešću malih investitora u trgovanju akcijama. Preduzeća s najvećim obimom trgovanja za prva tri meseca bila su niška AIK banka sa 6,5 milijardi dinara, te beogradska Agrobanka i Metals banka sa 3,6 i 2,8 milijarde dinara, kao i Energoprojekt holding sa 1,9 milijardi dinara i bečejski Soja protein sa 1,6 milijardi dinara.

Tigar prva kompanija na A listi berze

Beograd – Tigar iz Pirota prva je srpska firma koja se našla na zvaničnom tržištu, odnosno listingu A Beogradske berze. To znači da će javnost biti u mogućnosti da kontinuirano prati poslovanje neke kompanije i trgovanje akcijama na osnovu uporednih podataka. Prema rečima direktora Berze Gordane Dostanić, stepen rizika ulaganja u akcije Tigra biće manji zbog otvorenosti kompanije, odnosno davanju podataka o njenom radu, što tu firmu čini privlačnijom za investitore. Tigar je ispunio sve uslove da se nađe na listingu A kroz minimalni iznos kapitala od 10 miliona evra, minimalno vreme poslovanja kompanije od tri godine, reviziju finansijskih izveštaja, minimalni stepen distribucije akcionarskog kapitala, kodeks korporativnog upravljanja i isplatu dividendi po prioritetnim akcijama. Trenutna obračunska vrednost po akciji Tigra iznosi 1.562 dinara, poslednja tržišna cena bila je 2.097 dinara, prosečna dnevna vrednost prometa iznosi 6,5 miliona dinara, a ukupna tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 44,3 miliona evra, rekla je Dostanić.

– U trgovanju obveznicama Republike Srbije tokom prva tri meseca ove godine ostvaren je obim prometa veći od 4,1 milijardu dinara, odnosno 51,6 miliona evra, što je za 40 odsto više u odnosu na isti period 2006. godine. Tržišna kapitalizacija berze za prva tri meseca iznosila je 1,2 milijarde dinara, odnosno 15 milijardi evra i u odnosu na početak godine njen porast iznosio je 50 odsto, što predstavlja najbrži zabeleženi porast vrednosti tog pokazatelja od 2004. godine. Razlog takvog rasta jeste uključivanje novih akcija na vanberzansko tržište u martu ove godine – istakla je Gordana Dostanić.
Direktorka berze najavila je da će od 3. maja ove godine dosadašnji opšti indeks berze BELEXFM koji je važio tri godine biti zamenjen indeksom BELEXLINE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari