Foto: Wikipedia

Privredni sud Crne Gore donio je ovakvo rješenje pošto stečajni dužnik nije u roku od 30 dana od uvođenja stečaja, kako je predviđeno Zakonom o stečaju, podnio izjavu o namjeri da izvrši reorganizaciju preduzeća. Stečaj u fabrici „Radoje Dakić“ uveden je na zahtjev Poreske uprave Crne Gore zbog duga od 10,8 miliona eura. Na rješenje o uvođenju stečaja bile su podnijete tri žalbe Apelacionom sudu, među kojima je i žalba bivših radnika te fabrike koji već deceniju ne mogu da naplate svoja potraživanja, ali sve su odbijene.

Crnogorskoj, a i široj javnosti, dobro je poznat ovaj slučaj u kojem oko 1.800 bivših radnika čekaju da im se isplati 77 plata što po sudski pravosnažnim presudama premašuje iznos od 50 miliona eura. Novac treba da se isplati od prodaje imovine fabrike, to jest placeva koji se nalaze na atraktivnoj lokaciji, ali uprkos vrijednoj i za investitore interesantnoj zemlji, prodaja placeva ide sporo tako da je neizvjesno kada će bivši radnici moći da naplate svoja potraživanja. Zanimljivo je da su nedavno petorica bivših radnika, nakon pravosnažne presude suda u Strazburu, od države naplatili ukupno 217.000 eura na ime neisplaćenih zarada.

Ineče, uvođenju stečaja najviše su se protivili bivši radnici, smatrajući da se time vrijedna imovina „namješta“ nekom tajkunu i da oni neće biti isplaćeni dok su drugi tvrdili da je stečaj, koji je sada rezultirao bankrotom, najbolje rješenje. Fabrika „Radoje Dakić“ koja je nekad zapošljavala više hiljada radnika, odavno već ne proizvodi građevinske mašine a u prethodnih nekoliko godina tu je radilo samo nekoliko radnika koji su plate dobijali od izdavanja poslovnog prostora, odnosno hangara.