BDO savetnik u privatizaciji Laste 1Foto: Danas

Konsultantska kuća BDO Srbija izabrana je za privatizacionog savetnika u procesu prodaje 77 odsto državnog kapitala u Saobraćajnom preduzeću Lasta, saznaje Danas.

BDO je izabrana u konkurenciji između pet revizorsko-konsultantskih firmi, a predstavnici Nadzornog odbora Laste trenutno vode razgovore koji prethode potpisivanju ugovora.

– Mi smo dali ponudu koju je poslovodstvo Laste ocenilo kao najprihvatljiviju, sada su u toku pregovori oko detalja nakon čega sledi potpisivanje ugovora. Tek onda ćemo moći da definišemo rokove u kojima će se utvrditi vrednost imovine, kapitala i obaveza firme, kao i model privatizacije – kaže za Danas predsednik BDO Dragan Popović. Inače, ova konsultantska kuća bila je angažovana i za pripremu RTB Bor u procesu pronalaženja strateškog partnera.

U poslovodstvu Laste potvrdili su za Danas da je krajem prošle nedelje izabrana revizorska kuća, ali nisu naveli koja. Kažu da su pregovori oko potpisivanja ugovora sa privatizacionim savetnikom u toku. Iako cena državnog udela i rokovi za prodaju većinskog paketa nisu utvrđeni, orijentacione smernice već se znaju. Pre nekoliko dana direktor Laste Toni Gajić izjavio je da objavljivanje tendera očekuje do kraja marta, a taj termin se i na sajtu Ministarstva privrede navodi kao moguć.

– Prema odredbama Zakona o privatizaciji, najkasnije do kraja februara 2019. godine izabrana revizorsko-konsultantska kuća će izraditi procenu imovine, obaveza i kapitala Laste na dan 31.12. 2018. godine. To će, zajedno sa drugom privatizacionom dokumentacijom, koja se u preduzeću ubrzano priprema i ažurira, biti dostavljena Ministarstvu privrede a tek potom biće određena početna cena državnog paketa akcija. Taj završni korak u nadležnosti je Vlade Srbije, odnosno Ministarstva privrede – kažu u Lasti.

U tom preduzeću veruju da će biti zainteresovanih kupaca, ali nisu mogli da preciziraju koje firme očekuju kao ponuđače.

– Lasta je u pretežno državnom vlasništvu i zbog takve strukture kapitala zainteresovane kompanije pre svega se obraćaju Ministarstvu privrede. Možemo da kažemo da postoji više firmi, ali za sada, zbog poštovanja odredbi Zakona o privatizaciji, nazive zainteresovanih i potencijalnih kupaca Laste ne mogu iznositi i otkrivati – navode u Lasti.

Ranije se u medijima spekulisalo da se na tenderu očekuje britanska Ariva, ali pominjane su i prevozničke kuće iz Španije, Švedske i nekih arapskih zemalja.

U ovom trenutku, najvažniji posao revizorske kuće biće da utvrdi ne samo vrednost kapitala i imovine, nego i dugova i da predloži model po kome će oni biti namireni kroz prodaju. Reč je o nasleđenim obavezama, regulisanim ugovorom o dužničko-poverilačkim odnosima koji je sklopljen krajem avgusta 2015. sa finansijskim poveriocima a odnosi se na obaveze nastale pre tog datuma. U Lasti tvrde da te obaveze redovno izmiruju, jer se već nekoliko godina unazad ostvaruje dobit u poslovanju, a to očekuju i za prethodnu, 2018. godinu.

I zaposleni u Lasti veruju da će im novi vlasnik doneti bolje dane.

– Verujem da će doći neko ko zna saobraćaj i poslovanje u toj grani i siguran sam da 90 odsto radnika jedva čeka prodaju preduzeća. Međutim, dokle se u tom procesu stiglo, niko od nas ne zna. Zaposleni nemaju nikakva saznanja o dosadašnjim potezima poslovodstva i sve informacije dobijamo iz medija – kaže za Danas Nebojša Mirović, predsednik Samostalnog sindikata u Lasti.

Manje radnika, veća dobit

Posle gubitaka iz 2014. koji je iznosio 676 miliona dinara, 2015. je prekinut niz loših poslovnih rezultata i dobit je iznosila 489 miliona. Prema konsolidovanom finansijskom izveštaju, naredne godine dobit je dostigla 620 miliona a 2017. plus je iznosio 494 miliona dinara. Oko dve trećine dobiti pripalo je većinskom vlasniku, državi. Istina, u prethodne tri godine prepolovljen je zaposlenih, od 3.441 spao je, prema podacima Ministarstva privrede, na 1.729. U mnogo manjem procentu smanjena je i aktivnost firme, pa je prihod u 2015. bio 10,2 a dve godine kasnije 7,2 milijarde dinara, dok su troškovi smanjeni bržim tempom, sa 8,8 na 6,6 milijardi dinara.

Struktura vlasništva

– Lasta je akcionarsko društvo sa većinskim državnim vlasništvom, 77 odsto akcija je u portfelju Akcionarskog fonda, Republike Srbije, Grada Beograda i drugih lokalnih samouprava, PIO fonda, RFZO-a i Nacionalne službe za zapošljavanje, dok malim akcionarima pripada ukupno 23 odsto udela. Rukovodstvo Laste je u stalnom kontaktu sa predstavnicima Ministarstva privrede kada je u pitanju potencijalna privatizacija preduzeća. Određivanje datuma objave javnog poziva za prodaju državnog paketa akcija u nadležnosti je Ministarstva privrede, a po našim informacijama država planira da se do kraja marta 2019. godine objavi pomenuti javni poziv – kažu u Lasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari