Bela Palanka: Na jednom šalteru do svih dokumenata 1

Građani Bele Palanke će od danas mnoge administrativne poslove, zbog kojih su do sada morali da šetaju od šaltera do šaltera moći da obave na jednom mestu, saopsteno je iz Opstinske uprave.

U Opštinskoj upravi u Beloj Palanci danas je svečano otvoreno Jedinstveno upravno mesto, a vrpcu su presekli  ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić i predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković.

 Ovaj projekat finansiralo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Opština Bela Palanka a ukupna vrednost projekta je  pet miliona i 720 hiljada dinara.

-“Cilj svega što radimo je da budemo brži, efikasniji i bolji za naše građane. Zadovoljan sam kako je projekat završen u Beloj Palanci.  Za tri godine u fondu za Jedinstveno upravno mesto obezbeđeno oko milion evra, a do sada je realizovano 14 projekata, kako bi pomogli lokalnim samoupravama da urede jedno mesto za pružanje usluga građanima”, rekao je minister Ružić.

Predsednik opštine Goran Miljković se zahvalio nadležnom ministarstvu na pomoći u realizaciji projekta i istakao da je Bela Palanka među prvim opštinama u Srbiji koja je uspostavila Jedinstveno upravno mesto. 

“Kada su građani zadovoljni zadovoljni smo i mi, a naš cilj je da održimo funkcionalnost jedinstvenog upravnog mesta, da ga unapredimo i trenutno radimo na tome da se u Opštinskoj upravi omogući građanima i obavljanje uplata kako bi sve završili na jednom mestu. Građani i Opštinska uprava ostvariće znatne uštede budući da će sve podatke koji su neophodni građanima lokalni i republički organi razmenjivati besplatno i građani se ne neće opterećivati popunjavanjem formulara za izdavanje dokumenata idući od šaltera do šaltera.  Ovaj projekat omogućiće da određene stvari, za koje je do sada građanima trebalo pet do 10 dana, moći da se završe za najviše 20 minuta’’ rekao je  Miljković.

U okviru Jedinstvenog upravnog mesta postoji 7 šaltera: pisarnica, matičar, overa potpisa, rukopisa i prepiski, dečija zaštita, lokalna poreska administracija, građevinski i imovinski poslovi, birački spiskovi. Procedure koje će biti objedinjene su Jedinstveno upravno mesto za ostvarivanje prava na dodelu socijalne pomoći, za podnošenje poreskih prijava za poreze na imovinu i prijavljivanje promene, za podnošenje zahteva za dodelu socijalne pomoći sa zahtevom za sticanje svojstva energetski ugroženog kupca, za ostvarivanje prava na dodelu dečijeg dodatka sa zahtevom za sticanje svojstva energetski ugroženog kupca, za promenu ličnog imena i promenu evidencije podataka korisnika komunalnih usluga, za sticanje prava svojine i promenu evidencije podataka u lokalnoj poreskoj administraciji i promenu evidencije podataka korisnika komunalnih usluga, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari