Beograd možda pokrene arbitražu zbog taksa 1CEFTA Foto: Logo

Beograd razmišlja da pokrene arbitražu zbog taksa koje je na srpsku robu uvela vlast u Prištini prošlog novembra, čime je prekršila ugovor CEFTA, pišu danas Novosti.

Ova opcija je na stolu od 25. februara, kada je isteklo 90 dana od kada je Vlada Srbije poslala formalni zahtev Sekretarijatu CEFTA da se održe direktne konsultacije u okviru Zajedničkog komiteta.

U momentu podnošenja ovog zahteva premijerka Ana Brnabić najavila je pokretanje postupka pred arbitražnim sudom, ukoliko se problem ne reši u roku od tri meseca. Zato se, navodi Nvosti, u državnom vrhu proteklih nedelja pažljivo odmerava šta će biti naredni korak Srbije.

Osim domaćih pravnih stručnjaka, konsultovani su i strani eksperti kako bi Beograd, u slučaju da se odluči da uđe u arbitražu, dobro pripremio svoju strategiju. Zasada se ne zna kako bi eventualni zahtev Srbije o pokretanju arbitraže izgledao, niti da li bi u njemu bila i stavka o nadoknadi štete koja je nastala zbog uvođenja taksa.

Pitanje je i da li bi to bila akcija samo Beograda, ili udružena inicijativa sa BiH, s obzirom na to da se i ona, kao potpisnica CEFTA, našla na udaru mera Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari