Beogradska berza obeležila 125 godina od osnivanja 1Berza, ilustracija Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Uz veliki broj zvanica, među kojima su bili predstavnici Vlade, Narodne banke Srbije, ministarstava, finansijskih institucija i medija u Jugoslovenskoj kinoteci sinoć je obeleženo 125 godina od osnivanja i 30 godina od ponovnog otpočinjanja rada Beogradske berze.

Prisutnima su se obratili Dragana Stanić, viceguverner NBS, Siniša Krneta, sadašnji direktor Beogradske berze, Branislav Ćosić, prvi direktor Beogradske berze i Dragoljub Vukadinović, predsednik Metalac grupe.

Prikazan je i film o ovoj instituciji od nacionalnog značaja, koja kroz tri veka svedoči o promenama našeg društva, kao i igrokazi u izvođenju Reflektor teatra.

„Kroz 125 godina postojanja, cilj Beogradske berze je uvek bio istovetan: uspostavljanje savremene organizacija trgovanja, koji predstavljaju temelj ekonomije i društva, i ukazivanje na realno stanje stvari u privredi. U godinama koje dolaze, svi imamo snažnu obavezu da nasleđe koje nam je ostavljeno čuvamo i unapređujemo. Jer berza je ogledalo sveta u kom posluje, i dok postoje primeri razvijenih berzi u nerazvijenim ekonomijama, istovremeno ne postoje i primeri razvijenih ekonomija bez razvijenih berzi“, Izjavio je Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari