Približno ista suma kao i prethodnog trgovačkog dana, od 254,2 miliona dinara, kao i ponovni rast svih indeksnih pokazatelja, doduše nešto skromniji, obeležili su jučerašnje trgovanje na Beogradskoj berzi. Opšti indeks BELEXLINE zabeležio je najmanji rast – 0,15 odsto, dok su indeksi koji prate kretanje cena srpskih najlikvidnijih hartija od vrednosti BELEX15 i SRX u tome bili uspešniji – njihov rast iznosio je 0,22, odnosno 0,88 odsto.

Približno ista suma kao i prethodnog trgovačkog dana, od 254,2 miliona dinara, kao i ponovni rast svih indeksnih pokazatelja, doduše nešto skromniji, obeležili su jučerašnje trgovanje na Beogradskoj berzi. Opšti indeks BELEXLINE zabeležio je najmanji rast – 0,15 odsto, dok su indeksi koji prate kretanje cena srpskih najlikvidnijih hartija od vrednosti BELEX15 i SRX u tome bili uspešniji – njihov rast iznosio je 0,22, odnosno 0,88 odsto. Strani investitori ostvarili su zapaženu ulogu, pošto su njihove aktivnosti donele 48,09 odsto ukupnog prometa.
Treći put ove nedelje, dominantnu poziciju u trgovanju, sa prometom od 92,6 miliona dinara zauzele su akcije niške AIK banke. U vrhu traženijih, našle su se i hartije od vrednosti kikindskog Baninija kojima je trgovano za 39,6 miliona dinara. Ova konditorska kompanija najavila je izgradnju nove fabrike koja će povećati profitabilnost, inače, bitno umanjenu prošle godine. Novosadska Metals banka je pored prometa od 14,5 miliona dinara nastavila da uvećava svoju cenu – ovoga puta za 3,68 odsto. Bez promene u ceni, za 12,1 milion dinara trgovano je akcijama poljoprivrednog dobra Stanišić iz istoimenog vojvođanskog mesta, dok je za bečejski Sojaproteina izdvojeno 11 miliona dinara. Veći promet (9,1 miliona dinara), kao i solidan skok vrednosti obeležio je trgovinu akcijama Montinvesta, a slično je bilo, bar što se prometa tiče (8,6 miliona dinara) i sa vlasničkim papirima Imleka. Obim trgovanja obveznicama stare devizne štednje umanjen je nekoliko puta i iznosi 84.339 evra. Blizu osamdeset odsto te sume, ili 64.984 evra otpada na seriju koja dospeva na naplatu 2014. godine.
Od ostalih vesti koje dolaze s našeg finansijskog tržišta, izdvaja se jedno Rešenje o isključenju hartija sa organizovanog tržišta, te se više neće trgovati akcijama Ister-inženjeringa iz Valjeva. Čačanska banka objavila je svoje poslovne rezultate za 2007. godinu u kojima se ističe duplirani prihod od kamata, na preko milijardu dinara, kao i povećanje dobitka za 29 odsto, na 388,9 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari