Svaki punoletni građanin Srbije, koji do sada nije ostvario pravo na akcije, dobiće određeni broj besplatnih akcija u svakom od šest velikih javnih preduzeća (NIS, EPS, Jat, Aerodrom, Telekom i Galenika), ali još nije poznato da li će dobiti po jednu, dve, pet ili više akcija tih preduzeća i da li će u svakom preduzeću dobiti isti broj akcija, saopštio je juče pomoćnik ministra ekonomije Nebojša Simić, na brifingu za novinare.

Svaki punoletni građanin Srbije, koji do sada nije ostvario pravo na akcije, dobiće određeni broj besplatnih akcija u svakom od šest velikih javnih preduzeća (NIS, EPS, Jat, Aerodrom, Telekom i Galenika), ali još nije poznato da li će dobiti po jednu, dve, pet ili više akcija tih preduzeća i da li će u svakom preduzeću dobiti isti broj akcija, saopštio je juče pomoćnik ministra ekonomije Nebojša Simić, na brifingu za novinare.
Ukoliko građani budu želeli da prodaju besplatne akcije, moraće da sačekaju da od prodaje većinskog paketa (u slučaju NIS i Jat ervejza) ili inicijalne javne ponude akcija preostala četiri preduzeća na berzi, prođe maksimalno šest meseci, ali koliki će taj rok biti odlučiće država za svako preduzeće pojedinačno. Prema Simićevim rečima, Nacrt zakona o besplatnoj podeli akcija naći će se ove nedelje pred Vladom, ali je već poznato da broj akcija koji će neko dobiti neće zavisiti od godina radnog staža. Pravo na akcije imaće punoletni građani i oni koji će postati punoletni do 31. decembra ove godine. Uslov je i da su do 30. juna ove godine stekli državljanstvo Srbije, kao i da u dosadašnjem procesu privatizacije nisu dobili akcije. Simić je naveo da još nije poznato kako će biti obavljena registracija građana koji imaju pravo na besplatne akcije.

Za kupovinu akcija maksimalno 20.000 evra

– Svaki građanin moći će da kupi akcije svakog od četiri preduzeća (EPS, Aerodrom, Telekom i Galenika) u maksimalnoj vrednosti do 5.000 evra po preduzeću. Nominalna cena akcija po kojoj će ih građani kupovati biće određivana prema njihovoj knjigovodstvenoj vrednosti i proceni kapitala svakog od preduzeća. Za svako preduzeće trebalo bi da bude angažovan savetnik koji će da pripremi besplatnu podelu akcija, inicijalnu javnu ponudu, utvrdi koliko će akcija u preduzeću dobiti svaki građanin… – rekao je pomoćnik ministra ekonomije Nebojša Simić.

– U ovom trenutku ne može da se proceni kolika je vrednost akcija koje će građani dobiti. Država će, prilikom prodaje 51 odsto kapitala u slučaju NIS i Jat ili 15 odsto u slučaju ostala četiri preduzeća, moći da utvrdi ukupnu vrednost kapitala tih preduzeća i tržišnu vrednost akcija – naglasio je Simić i dodao da će na osnovu toga građani moći da znaju po kojoj ceni da prodaju akcije. Ipak, o vrednosti akcija odlučivaće i kretanje cene na berzi.
Kada je reč o Telekomu, Aerodromu, EPS i Galenici, Ministarstvo ekonomije predlaže da 15 odsto akcija tih preduzeća bude besplatno podeljeno građanima, a da još 15 odsto bude izneto na berzu i ponuđeno građanima putem inicijalna javne ponude (IPO). Međutim, deo tog paketa moći će da kupe i institucionalni investitori (banke, investicioni i penzijski fondovi…), čija kupovina akcija neće biti vrednosno limitirana. Paket namenjen institucionalnim investitorima, koji će biti znatno manji nego paket za građane, biće prodat po principu „ko da više“ tako da će moći da ga otkupi i jedan investitor. Simić je objasnio da je i investitorima data mogućnost da kupe akcije jer njihovo prisustvo prilikom ponude akcija nekog preduzeća doprinosi njihovoj atraktivnosti i ceni. „Nije isključeno da će doći do podele besplatnih akcija preduzeća kao što su, recimo, Srbijašume. Takođe, sledeće godine biće kreirana i strategija privatizacije javnih komunalnih preduzeća i rešen status njihove imovine“, kaže Simić.
Država je predvidela da građanima podeli i akcije preduzeća koja su do sada privatizovana putem tendera ili će se naći u tenderskoj proceduri. Petnaest odsto akcija svakog od tih preduzeća izdvojeno je u Privatizacioni registar, ali je odlučeno da ih Akcijski fond proda većinskom vlasniku ili na berzi pa da taj novac bude podeljen građanima. Simić je podsetio da još nije poznato na koji način će taj novac biti distribuiran građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari