– Skoro sve se može popraviti, ali prirodi ako se jednom nanese ozbiljna šteta, tu popravke nema, a bez zdrave i očuvane životne sredine neće biti ni nas. A dok sam ja predsednik ove opštine, lokalna samouprava neće izdavati nikakve dozvole za gradnju mini hidroelektrana niti bilo kakvih objekata koji mogu ugroziti Mlavu i prirodu, rekao je on povodom zahteva meštana i ljubitelja prirode da se spreči devastiranje reka u ovom kraju.

– Nas zanima gradnja mini hidroelektrana na reci Mlavi, ali i na teritoriji opštine Žagubica i brane kod Ždrela. Osećam moralnu obavezu da kao predsednik opštine, ali i kao građanin podelim brigu meštana, rekao je Nedinić i precizirao da dok je njegova dužnost da se stara o ovoj opštini, neće dozvoliti gradnju takvih postrojenja.

– Ponosan sam na veći deo svojih sugrađana, koji su se ujedinili oko borbe za očuvanje prirode i reka. Nažalost ni ovo pitanje nije zaobišlo mešanje politike. Tako je jedan deo boraca za očuvanje prirode, pružao slepu podršku i bio deo stranke i nekadašnje vlasti, iste one koja je žmurila dok se vršilo betoniranje preliva u koritu Mlave, rekao je gradonačelnik.

– Ipak moje mogućnosti su u ovakvoj situaciji ograničene. Dakle, u situaciji kada je investitor papirološki ispravan, dozvola za gradnju uredna, ili kada se radi o teritoriji druge opštine kao funkcioner nemam okvira za delovanje. Ali, mogu da stanem uz vas i da vas podržim u borbi za očuvanje naše životne sredine, zaključio je u svom obraćanju medijima i javnosti predsednik Opštine Petrovac na Mlavi.

Bespravna gradnja

– Moj tim i ja nemamo nameru da dopustimo bilo šta što bi nanelo štetu životnoj sredini. Nažalost, sada se ponovo nalazimo u situaciji da ispravljamo nečije greške. Investitor je ovde gradnju bespravno započeo, a zaključak o dozvoli izvršenja za uklanjanje bespravno izgrađenog objekta na Mlavi nije sproveden. Tačka na slučaj stavljena je tek lane kada je odbačen zahtev investitora za izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju hidroelektrane, naveo je Nedinić.

Povezani tekstovi