Predstavnici državnog vrha, na sastanku kod premijera Mirka Cvetkovića, odlučili su sinoćda se cena gasa ne povećava, preneli su sinoćelektronski mediji pozivajući se na izvore u Vladi. Postignuta i saglasnost da ni struja ne poskupljuje do aprila, kada bi moglo da se razmotri povećanje cene, ali u visini projektovane inflacije, a to bi iznosilo najviše osam odsto. Kao što je poznato, preduzeće Srbijagas tražilo je povećanje cene gasa od 18 odsto, zbog skoka vrednosti dolara, a Sandra Alagić, portparolka Elektrodistribucije Srbije, nedavno je izjavila da je građani Srbije plaćaju najnižu cenu struje od svih zemalja u okruženju.

Sastanku, kod premijera Cvetkovića, prisustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministri finasija, ekonomije i energetike Diana Dragutinović, Mlađan Dinkići Petar Škundrić, kao i Dušan Bajatović, direktork Srbijagasa.

Bajatovićje nakon sastanka izjavio, kako prenosi RTS, da je dogovoren i niz konkretnih mera i aktivnosti koje će preduzeti Vlada i Srbijagas u cilju da se održi tekuća likvidnost preduzeća.

„Time će se omogući nesmetano snabdevanje srpskog tržišta potrebnim količinama ovog energenta“, rekao je Bajatović. Prema njegovim rečima, razmatrane su i perspektive razvoja Srbijagasa, koje će ostati u državnom vlasništvu i biti sposobno da investira u razvojne projekte, proširenja i modernizacije skladišta gasa Banatski dvor, izgradnje gasovoda „Južni tok“, razvoja distributivnog sistema i daljih projekata gasifikacije Srbije. „Vlada će obezbediti garancije za kreditna zaduženja Srbijagasa u toku ove godine, a u toku naredne nedelje razmotriće se i mogućnost da se sredstvima iz budžeta pomogne Srbijagasu, rekao je Bjatović. Na sastanku je dogovoreno da Srbijagas doregistruje svoju delatnost za proizvodnju struje, trgovinu naftnim derivatima i istraživanjem i eksploataciju gasa.

Potvrđena je neophodnost da Srbijagas preuzme 24 odsto akcija Jugorosgasa i time poveća svoj vlasnički udeo u tom preduzeću na 49 odsto. Razmatrana je izgradnja gasnih elektrana u Novom Sadu, Nišu i Novom Beogradu sa odgovarajućim inostranim partnerima, koje bi prizvodile toplotnu energiju. Bajatovićje najavio da će se razmotriti i mogućnost da Srbijagas konvertuje svoje potraživanje prema Metanolsko-sirćetnom kombinatu iz Kikinde i Azotari iz Pančeva, čime bi postao većinski vlasnik tih preduzeća i time obezbedio pokretanje proizvodnje u njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari