Bez značajnijih promena 1Foto: Aleksandar Veljković

Odeljenje Banke Inteza za ekonomska istraživanja, u svom dnevnom izveštaju na osnovu današnje odluke Narodne banke Srbije (NBS) da zadrži nepromenjenu referentnu kamatnu stopu.

Ocenjuje da se za sada ne očekuju značajnije promene referentne kamatne stope u Srbiji u toku letnjih meseci, kao ni veće oscilacije kamatnih stopa na dinarske kredite.

U saopštenju Banke Inteza se ističe da je Izvršni odbor NBS odlučio je da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 4 odsto.

Pri tome je imao u vidu da se inflacija od početka godine kreće u granicama cilja od 3,0 ± 1,5 odsto, kao i da se očekuje da će ostati relativno stabilna i u istim granicama i tokom naredne dve godine.

Ovo je 12 mesec za redom da je stopa zadržana na istom nivou, dok je u 2016. godini promenjena samo dva puta, u februaru i julu, kada je smanjena za po 0,25 procentnih poena, navodi se u saopštenju.

Ublažavanje monetrane politike centralne banke, započeto 2013. godine, kako se ističe u saopštenju Banke IUnteza, dovelo je do značajnijeg pada kamatnih stopa na dinarske kredite u protekle tri godine.

Takođe, NBS nastavlja da pomno prati divergentne monetarne politike FED i Evropske centralne banke (ECB). Američki FED postepeno povećava kamate, dok se promena rekordno niskih kamatnih stopa ECB može očekivati već krajem godine, predviđa Banka Inteza.

U saopštenju se podseća da je predsednik ECB Mario Dragi nedavno na godišnjoj konferenciji ECB signalizirao lagano privođenje kraju ciklusa popustljive monetarne politike I izlaska iz programa monetarnih olakšica od januara sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari