BIRN: Er Srbija angaživala veliki broj pilota, mahom bez iskustva 1Foto: Wikipedia

Er Srbija je angažovala nepotrebno veliki broj pilota, mahom bez iskustva, koji su leteli bez potpisanih ugovora i bezbednosne provere preko brokerske firme AviGo povezane sa donedavnim direktorom letačke operative, otkriva BIRN.

Nacionalna aviokompanija angažovala je 56 pilota preko brokerske kompanije AviGo iako je još 2015. godine ustanovljeno da postoji sukob interesa zbog veze između Vladimira Nikolića, direktora letačkih poslova Er Srbije i navedene firme, navodi se u strogo poverljivom internom izveštaju Er Srbije iz novembra 2017. godine u koji je BIRN imao uvid.

U izveštaju, koji je urađen na inicijativu Službe za etiku i usklađenost poslovanja Er Srbije, stoji kako je zaključeno da je broj pilota angažovanih preko AviGo bio prekomeran, da su piloti leteli a da prethodno nije bio potpisan ugovor između Er Srbije i AviGo, kao i da su piloti upravljali putničkim avionima bez prethodno pribavljene obavezne bezbednosne provere, o čemu je BIRN već pisao.

AviGo je posao dobila direktno bez sprovedenog postupka nabavke.

Angažovali su kvalifikovane, ali neiskusne pilote po niskim cenama koji su morali da prođu dodatnu obuku pre nego što su mogli da upravljaju avionima, kaže se u poverljivom izveštaju.

Celo istraživanje Direktor Er Srbije bio u sukobu interesa pročitajte na javno.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari