BIRN: Šta niče na Kalemegdanu? 1Foto: www.wikipedia.org

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je danas informaciju da na Kalemegdanu niče novi objekat za koji Beogradska tvrđava navodi da će imati kulturnu ili ugostiteljsku namenu, ali ne otkriva ko je zakupac.

Investitor je dobio odobrenje za rekonstrukciju zgrade na toj lokaciji, ali ju je umesto toga srušio, saznaje BIRN.

Na sredini velikog šetališta na Kalemegdanu, parku koji ima status kulturnog dobra od velikog značaja za Srbiju, visokom ogradom je od očiju javnosti skriven deo zelene površine unutar koje se radi na „adaptaciji i rekonstrukciji“ zapuštenog objekta, kako piše na gradilišnoj tabli, navodi BIRN.

Ako se malo bolje pogleda, međutim, može se videti da je zgrada srušena i da je teren pripremljen za gradnju novog objekta.

Prema zvaničnim navodima Javnog preduzeća Beogradska tvrđava, reč je o rekonstrukciji i adaptaciji oronulog objekta veličine 77 metara kvadratna u osnovi, koji je napravljen između dva svetska rata i „u kome je čak tokom devedesetih godina bespravno stanovalo više porodica“.

Na tabli i u rešenju Ministarstva građevinarstva kojim se odobrava rekonstrukcija i adaptacija navodi se da objekat investira JP Beogradska tvrđava, u ovoj gradskoj firmi tvrde u pisanom odgovoru da troškovi idu na račun „zakupca objekta koji se adaptira za kulturno-umetničke ili ugostiteljske namene“.

Direktor JP Beogradska tvrđava Petar Andrijašević odbio je da razgovora sa novinarima BIRN i na pitanja je odgovorio pisanim putem.

Andrijašević je izbegao da odgovori na pitanje ko je tajanstveni zakupac tog objekata.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari