BIRN: Za toalete 700 miliona dinara 1Foto: Printscreen / Youtube RTV Pink Official

Vlada Srbije je u 2016. potrošila skoro 700 miliona dinara da bi se renovirali pojedini toaleti u 142 zdravstvene ustanove na teritoriji Srbije. Logika kojom je novac trošen, međutim, nije jasna, stoji na sajtu javno.rs.

Prema podacima koje je sakupio BIRN, Ministarstvo zdravlja Srbije dodelilo je preko tendera, u decembru 2015. godine, posao adaptacije „mokrih čvorova“ preduzećima Jadran AD, Roofs, Tončev gradnja i Noveco.

Javna nabavka sprovedena je u decembru 2015. godine u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda.

U izveštaju koji je BIRN dobio od Ministarstva zdravlja popisano je koje su tačno objekte dobile izabrane firme i koliko je novca bilo namenjeno za obnovu po svakom zdravstvenom objektu.

S druge strane, nema podataka o obimu radova koji je bio predviđen, pa je nejasno zbog čega uređenje manjih zdravstvenih ustanova košta više ili isto kao renoviranje većih.

Nema podataka ni o tome koliko je tačno toaleta renovirano jer ova nabavka nije predviđala obnovu svih toaleta i mokrih čvorova u svim nabrojanim zdravstvenim ustanovama. Ministarstvo nije dostavilo podatke o tome da li su i u kojoj meri ovakvi radovi izvođeni na teritoriji AP Vojvodine.

Ceo tekst Gordijev mokri čvor možete pročitati na sajtu javno.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari