Bivši radnici Direkcije tužili poslodavca 1

U nameri „da idu do kraja“ u ostvarivanju svojih prava na isplatu otpremnina, bivši radnici smederevske Direkcije za izgradnju u likvidaciji predali su zajedničku tužbu Osnovnom sudu u Smederevu, potvrdila je za Danas advokat Danijela Mitrović, pravna zastupnica zaposlenih kojima su otkazani ugovori o radu.

„Mi smo danas predali „grupnu“ tužbu za 23 radnika, kako bi uštedeli troškove, ali i zbog efikasnosti i ekonomičnosti samog postupka, kojom tužbom smo tražili da sud obaveže Direkciju da isplati otpremnine bivšim zaposlenima, za tri radnice i razliku zarade, a za dvoje zaposlenih i isplatu po osnovu dela godišnjeg odmora (radi se o zaposlenima u odnosu na koje nije ni doneto rešenje o utvđivanju godišnjeg odmora za 2016. godinu)“, navodi Mitrović.

Vrednost spora je oko 9,6 miliona dinara, ne računajući troškove postupka i zateznu kamatu na navedene iznose. Zastupnica dodaje da posle dobijanja broja predmeta i određivanja postupajućeg sudije, tužba se dostavlja tuženom na odgovor, koji ima rok od 30 dana.

Sva rešenja o otkazima ugovora o radu su identična, doneta po istom zakonskom osnovu usled smanjenja obima posla, odnosno kao tzv. „tehnološki višak“, podseća Mitrović.

Ona smatra da u takvoj situaciji poslodavac mora da isplati otpremnine, naknade za neiskorišćeni godišnji odmor, kao i neisplaćene razlike zarade (kod troje bivših zaposlenih prilikom obračuna zarade primenjivani su niži koeficijenti iz ugovora o radu, umesto viših koeficijenata iz Pravilnika o radu).

Mitrović podseća da su oštećeni radnici, prvobitno pokušali da ostvare zakonska prava mirnim putem i prijavili potraživanja likvidacionom upravniku (2. februara), u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Nakon toga su im 10. februara isplaćene naknade za neiskorišćene godišnje odmore, a 27. februara su primili obaveštenja od strane likvidacionog upravnika da su im osporena potraživanja u celosti, po svim traženim osnovima.

Podsećamo, na treći dan Božića zaposlenima u JP Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište u likvidaciji uručeno je 26 otkaza, početkom februara još jedan, među kojima je, po njihovim rečima, pet samohranih majki dok tri bivše zaposlene imaju po troje dece u porodičnom domaćinstvu.

Osim moralnog, postavlja se i pitanje da li će neko zbog odluke da “ugasi” Direkciju i da skoro polovina zaposlenih “ostane na ulici”, snositi odgovornost zbog milionskih iznosa pomenutih potraživanja, koja će, u pretpostavljenom ishodu, biti naplaćena iz gradskog budžeta, odnosno od novca poreskih obveznika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari