Bivši radnici Želvoza: Idemo do Strazbura 1

Član Odbora poverilaca F.Ž.V. „Želvoz“ a.d. u stečaju Smederevo, Dragan Nikolić, izjavio je da će, u slučaju da ne bude dogovora sa nadležnima, bivši zaposleni pokušati da ostvare svoja potraživanja preko Ustavnog suda, ili u krajnjem slučaju, preko Evropskog suda za ljudska prava, prenosi regionalni informativni portal Podunavlje.info.

“Stečaj se završio prodajom i dokazano je kroz stečajni postupak da bivši zaposleni nisu naplatili svoja potraživanja. Kad dobijemo rešenje o glavnoj deobi to će biti i zvanično. Razgovarali smo sa ministrom privrede, rečeno nam je da država ima nameru da donese program kojim će biti rešen taj problem na nivou svih preduzeća u Srbiji koja su bila u restrukturiranju. Uslov je da se stečaj završi kako bi taj program vlade mogao da se primanjuje na bivše zaposlene. Ili, s druge strane, da se stečaj završi da bi svoja prava mogli da ostvarujemo eventualno u sudskom postupku”, objašnjava Nikolić.

Bivši zaposleni, prema njegovim rečima, nude vansudsko poravnanje, odnosno žele da u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva privrede dođu do konkretnog predloga i garancija da će ono što se dogovori da bude i sprovedeno.

“Mi se polako organizujemo kako bi svoja prava ostvarili u sudskom postupku i pokušavamo da pronađemo rešenje ko bi mogao da nas zastupa pred Ustavnim sudom i Evropskim sudom za ljudska prava”, kaže Nikolić.

Kako navodi, u trećem isplatnom redu je oko 1360 bivših zaposlenih. Podseća da se Odbor poverilaca na sednici održanoj 18. maja saglasio sa prodajom fabrike kupcu Victory Solutions d.o.o. Beograd po ceni od 163 miliona.

“Ovom prodajom je stvorena mogućnost da svoja potraživanja delimično naplate razlučni poverioci, troškovi stečajnog postupka i prvi isplatni red, odnosno zaposleni koji su radili u poslednjoj godini do otvaranja stečaja. Porezi i doprinosi za dve godine za ove zaposlene delimično su naplaćeni. I to je kraj”, konstatuje Nikolić i dodaje da će stečajni sudija doneto rešenje o glavnoj deobi, kada će biti definisano ko se i koliko naplaćuje.

“Za treći isplatni red nema naplate i u prethodnih 20 meseci pokušavamo da nađemo rešenje, trenutno ga Vlada Republike Srbije nema. Druga mogućnost je da u nekom budućem sudskom postupku naša potraživanja budu priznata. Ukupna potraživanja za 1360 radnika u trećem isplatnom redu iznose oko 5,2 miliona evra sa kamatama”, navodi Nikolić.

Nikolić kaže da su uputili zahtev preko Gradske uprave Smederevo i gradonačelnice, da se zakaže sastanak u Ministarstvu privrede i da im je preneto da će ih ministar primiti na razgovor.
Ukoliko ne dođe do komunikacije sa predstavnicima Vlade Srbije i nadležnim ministarstvom, pokrenuće sudski postupak, poručuje Nikolić, izabraće kvalitetnog zastupnika za postupak, prvo, pred Ustavnim sudom, kao poslednjoj domaćoj sudskoj instanci.

“Mi nećemo da odustanemo od toga da pokušamo da naplatimo.. To su naše zarade, sve ono što nam je pripadalo. Firma je bila državna, zato to tražimo od države. Postoji niz akata koje je država donosila, odluke vlade koje je donosila i za socijalne programe gde smo bili isplaćivani i gde nam je bilo nametano da povlačimo tužbe, uz obrazloženje da ćemo biti isplaćeni u vansudskom poravnanju. To smo i potpisivali sa poslodavcem kada smo dobijali otkaze kao tehnološki višak i prilikom isplate otpremnina. Sve je to palo u vodu otvaranjem stečaja, sve je to prekinuto. Mi to ne prihvatamo, smatramo da imamo prava i pokušaćemo to da da dokažemo na sudu, ukoliko se ne dogovorimo sa Vladom Republike Srbije za vansudsko poravnanje. Želvoz je prodat za 163 miliona dinara i ja sam glasao za, u ime poverilaca koje zastupam. Nama je bio cilj da se stečaj završi kako bismo mogli da nastavimo dalju priču oko naplate potraživanja, jer iz stečaja to nismo mogli. Sada se stečaj završio i nama se pružila mogućnost da svoja potraživanja naplatimo na neki drugi način”, zaključuje Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari