Bivši vlasnik ATP Vojvodine: ALSU da proveri rad stečajnog upravnika Nikole Pavlovića 1Foto: Ilija Dević, privatna arhiva

Bivši vlasnik i poverilac ATP „Vojvodine“ Ilija Dević zatražio je danas od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) da ponovo proveri da li je bilo nepravilnosti u vođenju stečajnog postupka tog novosadskog preduzeća.

„Supervizor ALSU Dragana Kujundžić je prošle godine obavila kontrolu rada stečajnog upravnika ‘APT Vojvodina’ Nikole Pavlovića i utvrdila da nije bilo nepravilnosti u vodjenju postupka. Pavlović se u javnosti poziva da rezultate te kontrole i tvrdi da je moja pritužba na brojne nepravilnosti neosnovana“, rekao je Dević agenciji Beta.

Dodao je da prilikom kontrole nije razmatrana činjenica da je sudija Privrednog suda u Novom Sadu Vladislav Kurtek pre nekoliko meseci proglasio prodaju imovine ATP „Vojvidine“ i naložio katastru da je uknjiži, suprotno zakonu po kome je stečaj započet i mora da se vodi.

Dević je istakao da je sudija Kurtek protivzakonito proglasio prodaju imovine legalnom, a nije smeo jer se postupak vodi po Zakonu o stečajnom postupku koji predvidja da se posao prodaje realizuje uz pomoć notara, a ne po Zakonu o stečaju koji to ne predviđa.

Problem za stečajnog upravnika Pavlovića zbog čega nije mogao da obavi prodaju po zakonu preko notara je, kako je rekao Dević, to što oni nisu želeli da overe tu prodajnu transakciju, jer je objekat pod hipotekom i o tome se vodi spor.

Dević je upitao ALSU i supervizora Draganu Kujundžić da li su prilikom ocene načina sprovodjenja stečaja proveravali koji zakon primenjuje stečajni upravnik Pavlović i da li znaju da su poverioci imovine tog preduzeća Komercijalna banka, Državno pravobranilaštvo u ime Poreske uprave i on uložili prigovor na podaju.

Dodao je da je od ALSU zatražio objašnjenje da li je supervizor Kujundžić takvim izjašnjenjem o radu stečajnog upravnika Pavlovića prejudicirala ishod žalbenog postupka i vrši pritisak na rad Privrednog apelacionog suda da odbije njegovu žalbu.

Preduzeće ATP „Vojvodina“ prodato je na aukciji 2004. godine Iliji Deviću koji je sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković potpisao ugovor prema kome se obavezao da prema gradskim planskim dokumentima na placu preduzeća izgradi novu autobusku stanicu i servisni centar, a da po dobijanju upotrebne dozvole Grad izmesti autobuski saobraćaj na tu lokaciju.

Grad Novi Sad, međutim, nije ispunio svoj deo obaveza, preduzeće je otišlo u stečaj, zbog čega Dević vodi više sudskih postupaka, a odštetni zahtev je više od 100 miliona evra zbog investicije od 30 miliona evra i izgubljene dobiti.

Pre nekoliko meseci stečajni upravnik Nikola Pavlović podelio je imovinu preduzeća u tri celine i ona je prodata.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.